Od 19. februara ponovo poskupljuju cigarete, donosimo vam pregled novih cijena

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su potvrdili za Klix.ba da su im svi veliki proizvođači i distributeri cigareta dostavili nove maloprodajne cijene cigareta.
Ukazali su da se prvo poskupljenje očekuje od 19. februara i to se odnosi na cigarete koje na tržište Bosne i Hercegovine plasira kompanija TDR Sarajevo.

Nove cijene cigareta koje proizvodi TDR
Nakon toga, 1. marta poskupjet će i cigarete koje na tržište plasira kompanija Philip Morris.

Nove cijene cigareta koje proizvodi Philip Morris
Cigarete koje na tržište plasira kompanija Nelt poskupjeti od 14. marta.

Kako su naglasili u UIO, skoro sve vrste cigareta će poskupjeti za 0,20 KM po paklici cigareta.

“Moramo istaći da je i u ovoj godini na snazi ostala akciza po paklici cigareta kao i u prethodnih pet godina. Naime, odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete, koju je usvojio Upravni odbor UIO, predviđeno je da se i u 2024. paklica cigareta oporezuje proporcionalnom akcizom u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifičnom akcizom u iznosu od 1,65 KM po paklici te pripadajućim PDV-om od 17 posto”, obrazložili su u UIO.

S obzirom na to da se u prethodnih pet godina nije mijenjala legislativa u smislu povećanja poreskog opterećenja po paklici cigareta, za pretpostaviti je da su, kako su istakli, inflatorna kretanja razlog za rast cijena cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine.