ODLUČNE MJERE” Banka Credit Suisse će pozajmiti 54 milijarde dolara kako bi spasila svoje finansije

Dionice Credit Suisse pale su u srijedu za 24 posto nakon što je objavila da je pronašla “slabost” u svom finansijskom izvještavanju

Credit Suisse je saopćio da će pozajmiti do 50 milijardi švicarskih franaka od centralne banke zemlje kako bi osigurala svoje finansije. Banka navodi da poduzima “odlučne mjere” kako bi ojačala i pojednostavila svoje poslovanje.

Dionice Credit Suisse pale su u srijedu za 24 posto nakon što je objavila da je pronašla “slabost” u svom finansijskom izvještavanju.

Strah od šire bankarske krize izazvao je velike padove na berzama, uz pad azijskih dionica. Međutim, očekuje se da će tržišta u Evropi u četvrtak doživjeti rast.

BBC je saznao da je Banka Engleske bila u kontaktu sa Credit Suisse i švicarskim vlastima kako bi pratila situaciju.

Švicarska nacionalna banka, centralna banka zemlje, insistirala je na tome da Credit Suisse ima potreban novac, ali je naglasila da je spremna da se uključi i dodatno pomogne ako bude potrebno.

Problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD prošle sedmice nakon šokantnog kolapsa banke Silicijumske doline, 16. najvećeg zajmodavca u zemlji, nakon čega je dva dana kasnije uslijedio neuspjeh njujorške Signature Bank.