Oglasili se iz FK Sarajevo: Očekujemo da arbitri budu trajno skinuti s liste

Fudbaleri Sarajeva odigrali su samo 1:1 u uvodnom susretu 25. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Propustili su fudbaleri Mirze Varešanovića brojne prilike, a u šestoj minuti sudijske nadoknade postigli su pogodak koji je poništen.

Nakon ubačaja Ziljkića, golman gostiju je otišao u prazno, a jedan od defanzivaca Sloge loptu smjestio u vlastitu mrežu.

Sudija Topuzović je najprije pokazao na bijelu tačku, ali je nakon kraće zadrške dosudio prekršaj nad golmanom. Ipak, kada se pogleda ponovljeni snimak stiče se dojam da nije bili nikakvog spornog kontakta.

Tim povodom oglasili su se iz Sarajeva saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

“Nakon završetka sinoćnje utakmice između FK Sarajevo i FK Sloga, bosanskohercegovačka sportska javnost s pravom je ogorčena na sramotnu odluku glavnog sudije Elvedina Topuzovića i njegovog asistenta Božidara Rustića. Pomenuti dvojac je direktno uticao na rezultat i ponistio regularan pogodak.

Naročito sramotna i apsurdna je činjenica da je glavni sudija prvobitno priznao regularan pogodak na samom kraju meča i pokazao na centar, da bi ga nakon toga poništio na asistenciju svog pomoćnika zbog navodnog prekršaja nad golmanom iako je evidentno da je glavni sudija bio u boljoj poziciji da vidi situaciju u odnosu na pomoćnog sudiju.

Negativna ocjena i suspenzija od par kola preblaga je kazna za dvojac koji nije dostojan suđenja utakmica u najvišem rangu bilo koje lige na svijetu. FK Sarajevo očekuje od N/FS BiH da trajno skine sa sudijske liste pomenute sudije kako bi poslao poruku svima da se niko ne smije igrati sa integritetom takmičenja zbog svojih sitnih ličnih interesa. Očekujemo i što skoriju implementaciju VAR sistema kojeg možemo vidjeti u skoro svim evropskim ligama, pa i u onim u regionu.

Naravno da FK Sarajevo razloge za nepovoljan rezultat utakmice traži i u svojim redovima i da smo svjesni da su stručni štab i ekipa bili ispod nivoa na ovoj utakmici i da uopšte nismo smjeli doći u situaciju da krajnji ishod zavisi od odluke sudija na kraju meča. Ipak, to nije razlog da ne pozovemo na odgovornost ljude u N/FS BiH da što prije riješe problem raznih topuzovića i rustića u Premijer ligi.”, poručili su iz Sarajeva.