Općina Kakanj objavila rijetke fotografije Zgošćanskog stećka

Općina Kakanj je u okviru Međunarodnog dana kulturne baštine objavila rijetke fotografije Zgošćanskog stećka u Kaknju gdje se nalazio do 1914. godine, kada je prebačen u Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Riječ je o crno-bijelim fotografijama Zgošćanskog stećka dok se nalazio u Kaknju, transporta stećka iz Kaknja u Sarajevo, te stećka u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Jedan od najljepših segmenata evropske i svjetske baštine su stećci među kojima je najpoznatiji Zgošćanski stećak čija je težina 14 tona i obilato je ukrašen najbogatijim motivima tadašnjeg doba.

Pronašao ga je u neposrednoj blizini Kaknja, na lokalitetu Crkvine, historičar Ćiro Truhelka koji ga je 1914. prenio u Botanički vrt Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Prije nekoliko godina izrađena je i replika Zgošćanskog stećka koja je postavljena na Trgu BiH ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, te replika Zgošćanskog obeliska koja je postavljena u centralnoj gradskoj jezgri Kaknja.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je kazao da je Općina popisala sve stećke koji su pronađeni na tom području, ali i one koji su odvezeni van Kaknja, i pod budnim okom paze gdje su, u kakvom stanju i kako se ljudi odnose prema njima.

– Naša patriotska obaveza je da pazimo na sva znamenja srednjovjekovne Bosne. Znamo, prvi koraci su teški, ali mi ih pravimo – kazao je Bajtarević.

Pozvao je sve da čuvaju stećke i druge historijske znamenitosti, simbole srednjovjekovne Bosne, saopćeno je iz Press službe Općine Kakanj.