Opozicija o Dodikovoj prijetnji: Mi nismo u toj priči

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je nove blokade. Prijeti neodržavanjem Općih izbora 2022. godine ako se stranci budu miješali u rad Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Oporba u Republici Srpskoj poručuje da nije u ovoj priči, te da je Dodik uplašen jer se njegovoj vladavini bliži kraj.
Priči o blokadama u BiH nikad kraja. I ove na sceni nisu završene, a već stižu nove prijetnje lidera SNSD-a o bojkotu izbora, ako se, kako je kazao, ne postigne dogovor o izbornim reformama.

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni Republika Srpska neće izaći na izbore. Možda će opozicija iz Republike Srpske pristati da učestvuje na takvim izborima, ali mi ne bi učestvovali. Mi možemo ovdje da onemogućimo da se izbori provedu, bez obzira šta bi CIK raspisao”, izjavio je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Opozicija iz Republike Spske poručuje da nije u ovoj priči. Niko od nas nema pravo da od Republike Srpske pravi totalitarni sistem, da onemogućava održavanje izbora, samo zato što je došao kraj vladavine, poručuju iz DNS-a. Ista poruka stiže i iz drugih opozicionih stranaka.

„Ovaj zakon ako kome odgovara, odgovara Miloradu Dodiku. Zakon koji omogućava upliv korupcije u izborni proces, gdje su oni kao SNSD majstori u tome i sad ispadaju kao neko ko je protiv ovog zakona. Ja mislim da je to više da se bez izbornog zakona ostane na vlasti. Ne vidim šta bi drugo bilo”, smatra predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

„Baš me briga da li bojkotovati ili ne, SNSD i Dodik će izgubiti Opšte izbore i otići u političku prošlost. I to je jedini ključni razlog zašto se on tako ponaša i traži izgovor za lične frustracije, poziva se na neke strance. Očigledno mu se priviđaju jer je on sa njima jako dobro sarađivao, pogotovo u vrijeme Pedija Ešdauna i G.Madeja”, poručuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Stranci se nikada nisu miješali u izborni proces naše zemlje, osim kao posmatrači transparentnosti, kaže potpredsjednik SDA. Naglašava da kršenje Zakona i Ustava za Dodika nije ništa novo, jer ga sankcije zaobilaze.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar izjavio je da je ova institucija usmjerena ka nesmetanoj organizaciji izbornog procesa naredne godine, te da se neće osvrtati na ovakve izjave sve dok su one u fazi ideje. Ipak naglašava da zabrinjavaju politike koje bi vodile ka institucionalnoj opstrukciji nesmetanog izbornog procesa.