Oprezno s prihvatanjem poslova u inozemstvu

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine ponovno je upozorila bh. državljane da dobro obrate pažnju na sve aspekte zapošljavanja u inozemstvu.

“Apelujemo na nezaposlene ljude u BiH da se ne upuštaju u avanture i da se obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH prije njihovog eventualnog odlaska iz BiH na rad u neke druge zemlje da bi se istražilo sve što je moguće u vezi s takvim angažmanima“, kazao je na konferenciji za novinare direktor ove agencije Adnan Delić povodom nedavnog slučaja prevarenih bh. radnika u Iraku.

On je napomenuo da je jedina institucija u BiH koja ima zakonsko ovlaštenje zapošljavanja građana BiH izvan naše zemlje Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Agencija je, prema njegovim riječima, ove godine zaprimila 13 oglasa od poslodavaca iz inozemstva u vezi sezonskih poslova, a od tog broja, osam oglasa je bilo iz Slovenije.

Delić je kazao da se intenzivno radi na implementaciji Sporazuma o zapošljavanju s Republikom Slovenijom. U toj zemlji se osjeća privredni opravak i poslodavci iskazuju veću potrebu za radnom snagom, a osim toga imaju tradicionalno povjerenje u radnike iz BiH.

“Prema njihovim procjenama, odnosno poslodavaca u Sloveniji godišnja potreba za radnom snagom iz BiH iznosit će oko 15.000 ljudi, a očekuje se da će im trebati dosta građavinskih radnika“, dodao je Delić.

Prema njegovim riječima, usaglašen je i sporazum o zapošljavanju s Državom Katar i njegovo potpisivanje se očekuje u narednom periodu. Potrebe Države Katar za radnom snagom su svakako mnogo veće nego Slovenije, a to ilustruje i podatak da imaju dva miliona radnih dozvola za strance.

Delić je uputio apel nadležnim institucijama da se ubrza postupak potpisivanja tog sporazuma i njegova ratifikacija kako bi se otvorile mogućnosti za sve građevinske kompanije iz BiH koje su morale napustiti gradilišta i poslove u Libiji i drugim zemljama koje je zahvatila kriza, da bi se mogle brzo i efikasno prebaciti na tržište Katara koje je u velikoj izgradnji infrastrukturnih objekata radi pripreme organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu.

(VisokoIN/Fena)