Osam miliona eura nagrade za BiH ukoliko prođe Portugal!

Revanš utakmica baraža u Lisabonu večeras neće biti samo bitka za plasman na EURO 2012. već će se reprezentacije Portugala i BiH boriti i za premiju UEFA u iznosu od osam miliona eura. Toliko će dobiti selekcija koja ovjeri vizu za Ukrajinu i Poljsku.

Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) bi u slučaju povoljnih vijesti iz Portugala mogao da računa i na premije od sadašnjih sponzora, potpisivanje novih marketinških ugovora, a bh. timu bi skočila cijena i na fudbalskom tržištu, pa bi svaka naredna prijateljska utakmica mogla da bude znatno bolje unovčena.

I bh. fudbaleri, kao i članovi stručnog štaba, mogli bi dobro da zarade ako na stadionu “Svjetlost” nadigraju domaćina. Predviđeno je da fudbaleri podjele polovinu sume od premije koju bi N/FS BiH dobio od UEFA. Dakle, četiri miliona eura. Naravno, neće svi igrači dobiti isto, jer će se u tom slučaju gledati ko je koliko utakmica odigrao u kvalifikacijama i ko je dao koliki doprinos uspjehu tima, pišu “Nezavisne”.

Prema ugovoru koji je potpisao sa N/FS BiH, selektor Safet Sušić za plasman na EP dobio bi 350.000 eura, a dodatnih 100.000 dobio bi u slučaju da bh. reprezentacija prođe grupnu fazu takmičenja. Prema ugovoru, za pobjedu u četvrfinalu EP Sušić bi inkasirao 250.000 eura, a za trijumf u polufinalu predviđena je nagrada od 400.000 eura. Na kraju, ukoliko reprezentacija BiH trijumfuje u finalnoj utakmici EP, popularni Pape bi bio bogatiji za dodatnih 800.000 eura.

Evropska kuća fudbala je za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini odredila nagradni “kolač” od ukupno 196 miliona eura, što je nešto više nego prije tri godine, kada je on iznosio 184 miliona. Svi učesnici će samo za plasman dobiti po osam miliona, svaki remi u grupi donosiće po 500.000, a svaka pobjeda po milion eura.

Selekcije koje zauzmu treće mjesto u grupi dobiće utješnu nagradu od milion eura, dok će osam četvrtfinalista biti bogatiji za po dva miliona. Plasman u polufinale garantuje još tri miliona, u finale 4,5 miliona, a novi prvak Evrope dobiće i bingo premiju od tri miliona eura. Prvak Evrope bi, sa stopostotnim učinkom, na kraju, uz pehar, mogao da dobije i ček na 23 miliona eura.

(VisokoIN)