OTKRIVENA VELIKA AFERA: Na online prodaji guma utajili skoro 40 miliona eura

U sklopu opsežne istrage koju vodi Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) u Torinu je danas izvršeno nekoliko pretresa kuća, hapšenja i zapljena.

Riječ je o istrazi o navodnoj kriminalnoj organizaciji koja je utajila porez na internetskoj prodaji automobilskih guma, prenosi Index.

Italijanska finansijska policija iz Genove, Foggie i Rima provela je akcije zapljene i hapšenja. Dvije osobe su uhapšene i određen im je kućni pritvor, a još jedan osumnjičenik ne smije napustiti svoju općinu.

Sud u Foggii naredio je zamrzavanje gotovo 40 miliona eura, a finansijska policija danas je zaplijenila 47 bankovnih računa, 11 nekretnina, četiri automobila i 56000 eura u kriptovalutama.

Italijanima su u ovome pomogli i Francuzi, odnosno francuska pravosudna policija i Ured za borbu protiv kibernetičkog kriminala koji su ugasili nekoliko web stranica kako bi zaustavili navodnu lažnu trgovinsku aktivnost.

Uhvaćena je kriminalna organizacija, povezana porodičnim vezama, koja je na internetu prodavala automobilske gume i druga motorna vozila.

Osumnjičeni su, prema dosadašnjim informacijama istražitelja, osnovali mnoštvo kompanija navodno sa sjedištem u različitim državama EU kako bi iskoristili EU pravila o prekograničnim transakcijama budući da su one oslobođenje plaćanja poreza.

Firme su u stvarnosti poslovale u Italiji, a navodno su sastavljale lažne fakture i računovodstvene dokumente kako bi se pretvarale da imaju sjedište u inostranstvu.

U prodaji automobilskih guma koristili su se modelom dropshippinga po kojem robu kupcu šalje izravno dobavljač. Zbog ovakvog modela prodaje prodavatelju nije potrebna fizička trgovina ili skladište.

Istražitelji tvrde da su osumnjičeni od 2017. godine koristili lanac fiktivnih firmi u nekoliko država članica Evropske unije za prodaju guma kupcima u Italiji putem različitih platformi za e-trgovinu. Fiktivne firme sa sjedištem na Kanarskim otocima bile su službeni prodavači guma.

Gume su dolazile od legitimnih europskih dobavljača i zatim su izravno isporučivane kupcima.

Komercijalne operacije obavljene su bez naplate poreza u bilo kojoj državi članici EU. Kao rezultat toga, gume su se prodavale po vrlo unosnim cijenama, odnosno kriminalna organizacija uspjela je utajiti gotovo 40 miliona eura generirajući pritom promet od 178 miliona eura.