Ova baterija se puni za nekoliko sekundi i traje sedmicama

Godinama, gotovo svi aspekti naših personalnih uređaja napreduju, postaju bolji i brži. Međutim, jedan segment i dalje stagnira i stvara velike probleme korisnicima, a to je radni vijek baterije.

Razlog ovome je oslanjanje na tehnologiju koja je stara decenijama i koja tek povremeno dobije neka poboljšanja. Naučnici su sada napravili proboj na ovom polju i razvili su tip baterije koji može da traje cijelu nedjelju, a da se pri tom napuni za svega nekoliko sekundi.

Istraživači sa University of Central Florida (UCF) kreirali su proces u kome kombinuju najbolje aspekte regularne baterije (stabilnost, duže vrijeme pražnjenja i pogodnost) sa najboljim karakteristikama kondenzatora (veoma brza vremena punjenja, dugu stabilnost ciklusa).

Ovaj tip baterija je testiran dosta puta do sada, a brojni naučnici i inženjeri vjeruju da one imaju potencijala u revoluciji čitavog segmenta tržišta baterija. UCF istraživači su tokom svog istraživanja uspjeli da kreiraju takozvane super-kondenzatore, korišćenjem nanomaterijala i 2D materijala, kao što je grafen.

Nakon ovoga, procese su stavili na testiranje i uspjeli su da kreiraju bateriju koja traje duže od nedjelju dana, puni se za nekoliko sekundi, može da izdrži do 30.000 ciklusa pražnjenja i druge parametre koji su iznad onoga što nude postojeći litijum-jonski modeli baterija.

Iako još nije spreman za komercijalizaciju, proces razvijen od UCF naučnika bi mogao utrti put za situacije kada životni vijek baterije više neće biti najveći problem korisnika.