Parlament FBiH primoran iznajmljivati sale za sjednice, jer državni odbija sarađivati?!

Predstavnički dom ponovo oglasom tražio zakup sale. Za održavanje jedne sjednice u Hotelu Hills plaćali po 3.000 KM.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 9. septembra raspisao javni poziv za dostavljanje ponuda za zakup sale gdje bi se trebala održati naredna sjednica ovog doma, ubrzo je nakon toga ovaj posao dodijelio Hotelu Hills na Ilidži gdje je u više navrata održana sjednica Parlamenta.
Inače, Predstavnički dom ima svoje prostorije i nalaze se u zgradi u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu gdje je smještena i Gradska uprava, budući da ovaj dom broji 98 zastupnika od početka pandemije koronavirusa navedena sala ne ispunjava epidemiološke uvjete za održavanje sjednica u zgradi Parlamenta FBiH.

Samo u prošloj godini je za najam sala po istoj osnovi izvojeno 8.255 KM. U ovoj godini za održavanje sjednice u pomenutom Hotelu Hills, te u prostorijama Hotela Ilidža izdvojeno je do sada oko 8.500 KM.
Ironično u svemu ovome jeste i činjenica da se Federalni parlament obraćao Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ustupanje Velike sale u zgradi državnog parlamenta za zasjedanja koja ima 126 mjesta. No, svaki put su bez obrazloženja odbijeni?! Bez sumnje, iznjamljivanje ove sale bi bilo višestruka povoljnije.

Ilustracija iznajmljivanje dvorane u Hotelu Hills kako bi se održala samo jedna sjednica košta blizu 3.000 KM. Nešto jeftinije u hotelu Ilidža.
No, možda još veću nelogičnost uočili su federalni revizori koji su utvrdili da primjerice Predstavnički dom plaća mjesečni zakup parking prostora (za 11 parking mjesta) zaključen sa KJP „Centar Skenderija“ na iznos od 880 KM, bez obzira na održavanje sjednica, što na godišnjem nivou predstavlja trošak u iznosu od 10.560 KM.

– S obzirom na to da se većina sjednica u toku godine održavala online ili u iznajmljenim prostorima, ne možemo potvrditi ekonomsku opravdanost troškova zakupa – ustanovili su revizori.

Inače, u izvještaju o radu Parlamenta FBiH za 2020. Ured za reviziju institucija FBiH je utvrdio da su troškovi zakupa imovine i opreme iskazani su iznosu od 29.528 KM i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 8.984 KM.
Evidentirani troškovi u Domu naroda iznosili su 7.353 KM i u Predstavničkom domu 22.175 KM. Ovi troškovi uglavnom se odnose na korištenje parking mjesta i iznajmljivanje dvorane u hotelu za održavanje sjednica zbog epidemioloških mjera. Iz prezentirane dokumentacije konstatovano je da su ugovori o korištenju parking prostora, koje je Predstavnički dom i Dom naroda zaključio sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Rad“ d.o.o. Sarajevo, zaključeni za korištenje parking mjesta „Skenderija most“ dnevno po održanoj sjednici po jednom domu u iznosu od 560 KM sa PDV-om.