Penzioneri će uz julsku penziju dobiti 100 KM. Krnjić: To nije dovoljno, ali će pomoći u krizi

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine će uz julsku penziju dobiti pomoć od 100 KM. Naime, ova pomoć je u sklopu Uredbe u sklopu programa pomoći stanovništvu ugroženom poskupljenjima usljed globalne inflacije koju je donijela Vlada FBiH.

Direktor Federalnog zavoda MIO/PIO, Zijad Krnjić za Raport je kazao da će novčanu pomoć u iznosu 100 KM dobiti svi korisnici penzija od FZ MIO/PIO koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini, ali da postoje i oni koji neće dobiti pomoć.

“Jednokratnom finansijskom pomoći će biti obuhvaćeni svi penzioneri Federalnog zavoda PIO/MIO sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, osim onih koji su zaposleni, a istovremeno koriste i penziju. Očekivani broj je oko 370.000. Isplata će biti uz penziju za juli, znači 5. augusta”, kazao je Krnjić.

Smatra da ovaj iznos nije dovoljan, ali da će sigurno pomoći penzionerima koji se teško suočavaju sa inflacijom koja je pogodila našu zemlju.

“Svjedoci smo globalnih ekonomskih poremećaja koji su proizveli inflaciju u cijelom svijetu, pa i u BiH. Teško je građanima koji imaju fiksan i nizak mjesečni prihod, a što je 90 posto penzionera. Sve je to stvorilo izuzetne teškoće. Jednokratna finansijska pomoć od 100 KM neće riješiti ni većinu, a kamo li sve finansijske probleme penzionera i drugih kategorija obuhvaćenih ovim programom. Međutim, sigurno će mnogima značajno pomoći”, kazao je Krnjić.

Dodao je kako penzioneri pozdravljaju ovaj program, ali da traže dodatnu akciju.

“U ovim vanrednim okolnostima, Vlada FBiH priprema još neke projekte kojima bi pomogla penzionerima, ali i drugim kategorijama društva pogođenim inflacijom. Projekti će biti definirani i provedeni vrlo skoro”, pojasnio je.

Krnjić smatra kako Vlada FBiH kontinuirano radi na povećanju penzija. One su u ovoj godini uvećane za 11 posto, a penzioni sistem je potpuno finansijski stabilan.

“Po tom osnovu će FZ MIO/PIO u 2022.g. imati za oko 250 miliona KM veće izdatke za penzije nego prethodne godine. Svakako to uopšte nije poremetilo finasijsku stabilnost penzijskog sistema. Zakonom o PIO iz 2018. su svi parametri penzijskog sistema su namješteni tako da realne penzije postepeno rastu, a da to prihodi mogu pokriti. Nažalost, iznenadna inflacija je pomutila tu sliku, ali vidjet ćemo u narednoj godina kada usklađivanja bude znatno iznad stope inflacije”, zaključio je Krnjić.