Pet pitanja za SDA i Bakira Izetbegovića

“Povodom histeričnog i neutemeljenog reagiranja SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića na stavove predsjednika SDP Nermina Nikšića, od SDA i njenog predsjednika” SDP javno traži odgovore na sljedeća pitanja:

1. Ako već SDA i Bakir Izetbegović nikada nisu pravili bilo kakve dogovore sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, kako tvrde iz SDA, čemu su onda svjedočili građani BiH kada su u Istočnom Sarajevu u restoranu Barka, Izetbegović i Dodik zadužili BiH za milijardu KM i dogovorili mehanizam koordinacije kojim je država BiH svedena na nivo konfederacije tri naroda i kada niti jedna odluka vezana za put BiH ka EU neće moći biti donijeta bez saglasnosti entiteta, deset kantona i Distrikta Brčko, jer su se tako dogovorili Dodik i Izetbegović, a što SDP BiH nikada nije htio prihvatiti, jer je neustavno i suprotno interesima države BiH?

2. Zašto je SDA za potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH zajedno sa HDZ izabrala Dragu Puzigaću iz SNSD-a, odbijajući podržati izbor Slaviše Šućura, zlatnog ljiljana Armije Republike BiH, i zašto su ključni dio parlamentarne većine u FBiH poslanici stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića?

3. Neka SDA gubitak načelničke pozicije u Srebrenici ne fakturiše SDP-u, jer dok je SDP vodio vlast zajednički kandidat probosanskih stranaka je pobjedio na izborima. Vrijeme je da Izetbegović i SDA odgovore zašto podršku izboru Ćamila Durakovića nisu dale zvanične institucije, poput Vlade FBiH bez čije podrške su ovi izbori izgubljeni?

4. Zašto je SDA prepustila HDZ-u sve pozicije u javnim preduzećima južno od Ivan Sedla, poput Aluminija i EPHZHB, u kojima su, dok je odlučivao SDP, postojale multietničke uprave i nadzorni odbori i zašto svaki zakon koji izlazi iz Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH sadrži tzv. trećeentitetsku klauzulu? Jel se na taj način gradi jedinstvena BiH po mjeri SDA?

5. Ponovo tražimo od SDA i Bakira Izetbegovića da kažu kada će penzionerima povećati penzije, kada će radnicima prestati nametati nove poreze i namete, kada će više početi gradnja autoputa, koja je u potpunosti stopirana otkako o tome odlučuje SDA, do kada će se Reformska agenda zloupotrebljavati od SDA i Vlade Fadila Novalića za pljačku javnih dobara i siromašenje građana, te kako to da budžet BiH od 950 miliiona KM, kada ga predlaže SDP predstavlja rušenje države, a kada to isto nakon četiri godine radi SDA onda je to jačanje države”, stoji u saopćenju SDP-a BiH.