Plavi, narančasti, crveni: Određuje li boja plamena kvalitetu plina?

Plinska kriza zabrinula je građane Bosne i Hercegovine, ali i regije, i to na nekoliko nivoa. Od briga o tome kako će se nositi s enormno visokim cijenama i kako će kontrolirati potrošnju, do toga kakva je kvaliteta plina koji im se isporučuje i utječe li kvaliteta na potrošnju.

Na mrežama se posljednjih dana moglo pronaći mnoštvo informacija o plinu, a jedna od onih koje su nam upale u oko je bila fotografija dva plinska plamena na kojoj jedan izgara plavom bojom, a drugi narančastom. Uz fotografiju je bilo objašnjeno da je različita boja plamena uzrokovana kvalitetom plina koji izgara. Je li tome doista tako?

O tome su pisali novinari N1 Hrvatska, a na njihov upit iz Plinacroa, koji je tamošnji nacionalni operator plinskog transportnog sustava i koji bi morao nadzirati kvalitetu plina koji ulazi u sustav, pojasnili su o čemu se radi.

“Ističemo kako boja plinskog plamena nije mjerodavan pokazatelj kvalitete plina. Naime boja plamena na plinskom trošilu pokazuje koliko se ispravno provodi postupak izgaranja plina. Jednolična plava boja izgaranja ukazuje na potpuno izgaranje plina uz izdvajanje maksimalne količine topline, što ukazuje na idealan omjer smjese plina i zraka na plameniku. Ako je došlo do narušavanja tog omjera boja plinskog plamena može postati žuta, narančasta ili crvena. Promjena boje plinskog plamena nedvojbeno ukazuje na problem, pri čemu je je najčešći razlog u samim plamenicima. Također, problem nepotpunog izgaranja nastaje i uslijed dotrajalosti regulatora tlaka koji ne izvršava svoju funkciju (regulacija na 30 mbar) kojeg je potrebno redovito kontrolirati i zamijeniti prema uputama proizvođača”, objasnili su iz Plinacroa.