Pljačka Buškog jezera: Dolaze s bačvama i odnose velike količine ribe

Ekološko udruženje ribolovaca Buškog jezera diže uzbunu zbog nekontroliranog izlova ribe koji se svakodnevno odvija na ovom jezeru, čak i tokom razdoblja mrijesta i zabranjenog ribolova. Upozoravaju da se ribolovci iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine redovno okupljaju na obalama jezera te nekontrolirano love velike količine ribe, što dovodi do dramatičnog smanjenja populacije i ugrožava ekosistem jezera.
Kristijan Kuliš, član Ekološke udruženja ribolovaca Buškog jezera, ističe da niko ne reagira na ovu pojavu te da ni koncesionar, koji je odgovoran za sportsko-rekreacijski ribolov na jezeru, ni nadležne inspekcije nisu poduzeli odgovarajuće mjere kontrole. Prema njegovim riječima, nekontrolirani izlov ribe uništava ne samo riblje populacije već i sam ekosistem jezera te predstavlja ozbiljnu prijetnju za budućnost ovog prirodnog resursa, piše Bljesak.info.

Nadalje, Kuliš upozorava da se posebno smanjila populacija babuške, a da se tokom jedne sezone iz Buškog jezera odnese između 20 i 40 tona ove ribe. Iako zakonom nije striktno propisan izlov ribe babuške, iz udruge ističu da se radi o sportsko-rekreacijskom ribolovu te da nekontrolirani izlov koji provode ribari iz drugih mjesta nije u skladu s tim principom.

Jezero površine skoro 60 km² i 40 kilometara obale trenutno kontroliraju samo dva ribočuvara, što je nedovoljno za suzbijanje nekontroliranog ribolova koji se događa tijekom cijele godine, a posebno za vrijeme mrijesta kada riba izlazi uz obalu.

Ekološko udruženje osnovano je 2019. godine s ciljem kontrole i poštovanja pravila prilikom sportsko-rekreacijskog ribolova na Buškom jezeru. Kuliš naglašava da je cilj sportskog ribolova očuvanje ekosistema i ribljih populacija te da nekontrolirani izlov predstavlja ozbiljnu prijetnju tom cilju.

Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je da je potrebno hitno poduzeti mjere kako bi se zaustavio nekontrolirani izlov ribe na Buškom jezeru i sačuvao ovaj vrijedan prirodni resurs za buduće generacije.