Počinje štrajk upozorenja u osnovnim školama u KS: Učenici neće imati prva dva časa

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za srijedu početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva.

“U svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo započet će štrajk upozorenja. Trajat će prva dva nastavna časa u prvoj smjeni. U školama, u kojima se radi u dvije smjene, bit će i u drugoj smjeni prva dva časa. U školama koje imaju i međusmjenu, prva dva časa bit će štrajk upozorenja. Sve to da bi više radnika moglo učestvovati u štrajku”, kazao je za Fenu predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Naglašava da su njihovi zahtjevi “prilično jasni i artikulisani”, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Precizira da će štrajk biti realiziran svaki nastavni dan, do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

“Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku”, kazao je.

Kako Sivro podsjeća, odluku o štrajku upozorenja Sindikat je donio prije mjesec dana. O tome su tad, kako je kazao, informirali Vladu i resorno ministarstvo te direktore škola.

“Vlada nije pozvala Sindikat na razgovor da bi se riješili problemi za pregovaračkim stolom. Dopuštaju i prepuštaju da mi, kroz štrajkove i proteste, tražimo i zaštitimo svoja prava”, naglasio je.