12. Augusta 2022.

Podrška Vlade ZDK-a za 56 preduzeća

U vremenu kada se brojni privredni subjekti susreću sa otežanim poslovanjem uzrokovanim globalnom ekonomskom krizom – svaki vid podrške je dobrodošao. Realizacijom drugog u nizu javnog poziva, od planiranih 11, Vlada ZDK-a je nastavila pružati podršku privrednicima. Kroz program podrške razvoju konkurentnosti privrede će 56 preduzeća, koji su korisnici poticaja, moći unaprijediti svoje poslovanje.

Preduzeće iz Usore u vlasništvu Mije Ćosića bavi se ugostiteljstvom i metaloprepradom te zapošljava oko 400 radnika. Poticaj od 20 hiljada maraka iskoristit će za jačanje konkurentnosti i poboljšanje poslovanja. Ovu mjeru vlade smatraju značajnom jer se radi o povratu sredstava onima koji pune budžete.

Jedan je to od 56 korisnika koji su ispunili uvjete po javnom pozivu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za podršku privrednicima. Iz kantonalnog budžeta za ovu namjenu izdvojeno je milion i 130 hiljada maraka, uz obavezu korisnika poticaja da odobrena sredstva utroše namjenski.

„Bile su tri prioritetne oblasti – da brendiraju svoje proizvode, te za kvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage. Maksimalan iznos po ovom javnom pozivu bio je 30.000 KM, ali je najviše korisnika apliciralo za 20.000“, kazao je ministar privrede ZDK-a Zlatko Jelić (HDZ BiH).

Svjesni da bez privrede nema ni dobre ekonomske situacije, a samim time ni stabilnog punjenja budžeta, Vlada se ove godine opredijelila da kroz programe 11 javnih poziva pomaže privredne subjekte.

„Samo na taj način jačamo našu privredu, jačamo našu ekonomiju i ja vjerujem da ćemo omogućiti lokalnim zajednicama da razvijaju svoje industrijske zone i da na taj način privlače investitore te jačaju zajednicu, a time i Zeničko-dobojski kanton i BiH“, istakao je premijer ZDK-a Mirnes Bašić (SDA).

U protekle četiri godine za podršku privrednicima utrošeno je gotovo 14 miliona maraka budžetskog novca. Upravo je najveći dio podrške i realiziran kroz izgradnju i širenje poslovnih zona u gradovima i općinama, što bi trebalo dodatno popraviti ekonomsku sliku ovog kantona.