Pogoršava se zdravstveno stanje Vojislava Šešelja

Zdravstveno stanje haškog optuženika Vojislava Šešelja nije dobro i postoji mogućnost da ponovo bude operisan, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare SRS-a u Beogradu.

Rukovodilac tima za odbranu lidera radikala Nemanja Šarović izjavio je da je potrebno da Šešelj bude podvrgnut elektro-šokovima kako bi se stavila u funkciju elektroda koja ne radi i uspostavio pravilan rad srca, a što se očekuje narednih dana.

“Ukoliko to ne uspije, druga mogućnost je da ponovo bude operisan i da mu ugrade novi aparat, koji će raditi kako treba i koji će mu omogućiti koliko-toliko normalan život”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, aparat koji je ugrađen po svemu sudeći ne funkcioniše kako treba, što su Šešelju saopštili i holandski ljekari. Šarović je pojasnio da u aparatu postoje dvije elektrode, od kojih jedna ne funkcioniše kako treba.

“Šešelj je u Haškom tribunalu izložen sistematskom maltretiranju, koje se, osim kroz ugrožavanja njegovog zdravlja, manifestuje i kroz onemogućavanje njegove odbrane i uskraćivanje procesnih i ljudskih prava”, tvrdi on.

Šarović je naveo da su on i članovi Šešeljevog tima za odbranu Dejan Mirović i Boris Aleksić boravili u dvodnevnoj posjeti Tribunalu i da im tom prilikom nije bila dozvoljena privilegovana komunikacija sa Šešeljem.

Prema njegovim riječima, svi optuženi u Tribunalu imaju pravo da se slobodno kreću po dijelu zatvora određenom za primanje posjeta, dok su Šešelj i njegovi savjetnici vrijeme za posjete proveli zaključani u ćeliji.

Šarović je rekao da je Šešelju i dalje onemogućeno da predaje podneske, jer se njihovo podnošenje uslovljava novim uslovima, koji do skoro nisu važili, te podsjetio da će SRS 25. februara u Beogradskoj areni održati skup podrške Šešelju.

(VisokoIN/Srna)