Policijski službenik kažnjen zbog podrške Bilalu Bosniću

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona disciplinski je kaznilo policijskog službenika Ahmeda Mačka zbog podrške koju je na društvenim mrežama tokom prošle godine uputio Bilalu Bosniću, osuđenom za poticanje na terorizam.

Novčanom kaznom u iznosu 15 posto od jedne osnovne mjesečne plate Mačak je kažnjen zbog lakše povrede službene dužnosti nakon što je u augustu prošle godine označio da mu se sviđa jedna od videoobjava na Facebook stranici “Bilal Bosnić”.

U videu se navodilo “Brate, ti si slobodan uprkos zidovima”, a objavljen je na stranici kreiranoj u julu 2021. godine.

Bosnić, koji je u vrijeme objave izdržavao zatvorsku kaznu od sedam godina zbog javnog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti i organiziranje terorističke grupe, u septembru 2021. godine je pušten iz zatvora.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je ranije analizirala u kakvo okruženje se Bosnić vraća. Tada je na Facebooku uočila podršku službenika MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Na zahtjev za komentar o postupku policajca, upućenom u septembru prošle godine, iz Ministarstva su odgovorili kako Odjeljenje za profesionalne standarde provjerava navode, te će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Nedavnim upitom o poduzetim mjerama, potvrđeno je da je disciplinski postupak protiv Mačka okončan i određena disciplinska mjera.

Tokom 2020. godine, nakon njegovog izlaska na ukope sinu i bratu, napravljeno je više objava na Facebook stranici “Da'va tim” kojima se relativiziraju presude po kojima služi kaznu. Prema tadašnjoj analizi BIRN-a BiH, objavu su podijelili pojedini pripadnici Oružanih snaga BiH, nastavnik i imam.

Iz Oružanih snaga BiH su nakon ovih objava pokrenuli postupke o ponašanju pripadnika Sabahudina Mujaka i Mesuda Selimovića. U slučaju protiv Mujaka, nakon obavljene istrage, ustanovljeno je da nije moguće utvrditi njegov stav po pitanju predmeta iz prijave, dok je Selimović tokom postupka tvrdio kako se radi o lažnom profilu.

Sa tog profila je novinarima BIRN-a BiH ranije odgovoreno kako “nije baš aktivan i koristi ga više osoba”, a objava o Bosniću je izbrisana.

Na stranici “Bilal Bosnić” od oktobra nije bilo novih objava, dok su sve starije, uključujući i video koji je Mačak označio da mu se sviđa, obrisane.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Mačka o disciplinskoj kazni jer on nije odgovarao na pozive i poruke.