Političari iz RS-a otkazali sastanak sa evropskim zastupnicima

Romeo Franz i Thomas Waitz dolaze sa već definisanim, neuravnoteženim stavovima, tvrdi Snježana Novaković Bursać.
Političari iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska otkazali su dolazak na sastanak članova radne grupe za izmjene Izbornog zakona sa predsjedavajućim delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i Kosovom Romeom Franzom i evropskim zastunikom Thomasom Waitzom, koji borave u posjeti Sarajevu.

Članica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Snježana Novaković Bursać objasnila je za Srnu da neće prisustvovati današnjem sastanku članova ove grupe sa zastupnicima grupe Zelenih/EFA u Evropskom parlamentu jer, kako je navela, dolaze sa vjerovatno već definisanim stavovima, ali ne i konkretnim rešenjima.

“Interresorna radna grupa je obavila razgovor sa zvaničnim predstavnicima EU i SAD i treba da se razgovara sa nekim ko može da doprinese pronalasku ključnih rješenja”, rekla je Bursać prenio je Tanjug.

Ona smatra da ne treba učestvovati u “pružanju prilike raznim zastupnicima koji dolaze sa već definisanim, neuravnoteženim stavovima, a zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, Ustav i opšte prilike u zemlji, odnosno koji su “usklađeni samo sa željama bošnjačke politike, koju onda zajedno žele da promovišu”.

‘Puno negativnih i proizvoljnih stavova’
Sastanku neće prisustvovati ni Sredoje Nović iz SNSD-a, Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske i Branislav Borenović iz PDP-a.

Stevandić je rekao bi bilo neozbiljno razgovarati sa njima s obzirom na to da su evropski Zeleni na konvenciji usvojili dokumente u kojima je puno “negativnih i proizvoljnih stavova u vezi sa pozicijom Republike Srpske i njenih funkcionera”.

“Oni su faktički već zauzeli jednu vrstu političkog stava. Onaj ko hoće da dođe i razgovara sa nama, ne može da nas prije toga vrijeđa”, rekao je Stevandić i dodao da je to razlog zbog kojeg neće prisustvovati sastanku sa zastupnicima zelenih.

Dolazak je otkazao ministar vajskih poslova i trgovine BiH Staša Košarac, koji je takođe član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakona.