Poreski inspektori “malo češljali” ugostitelje: Pronašli neprijavljene radnike, pa napisali kaznu od 68.750 KM

Inspektori Poreske uprave Federacije BiH tokom kontrola poreskih obveznika iz oblasti ugostiteljstva, trgovine i drugih uslužnih djelatnosti na području sedam opština Srednjobosanskog kantona otkrili su 12 neprijavljenih radnika i izrekli novčane kazne od ukupno 68.750 KM.

U 29 kontrola, izvršenih u petak, 17. maja, na području Fojnice, Viteza, Busovače, Novog Travnika, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Kiseljaka i Bugojna, bile su usmjerene na poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori federalne Poreske uprave otkrili su poreskog obveznika koji nije imao fiskalni uređaj i 14 poreskih obveznika koji nisu evidentirali promet putem tog uređaja, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – angažovanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja ili ga nisu imali zapečaćena su dva objekta i izdato je 28 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 68.750 KM.

Poreska uprava FBiH – Kantonalna poreska kancelarija Novi Travnik i dalje će nastavi sa kontrolama zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije.

“Pozivamo poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovim”, navedeno je u saopštenju Poreske uprave FBiH.