Poruka iz Washingtona: Ako Schmidt odluči nametati rješenje za deblokadu FBiH, SAD će ga podržati

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, od ponedjeljka, 11. aprila, nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu gdje ima brojne službene susrete.

 

Prvog dana boravka, Helez se sastao s direktorom Kancelarije za južne i centralno-evropske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom. Razgovorali su o sigurnosnoj i političkoj situaciji u BiH i regiji, kao i procesu konstituisanja vlasti u našoj zemlji.

 

I upravo je McDowell poslao zanimljivu poruku koja je bitna za aktuelni politički trenutak.

 

Naime, ovaj zvaničnik State Departmenta kazao je kako će SAD zadržati BiH u svom fokusu interesovanja.

“Tražiti ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati”, zaključio je McDowell.

 

S obzirom na to da SDA, zajedno sa DF-om, nastavlja provoditi blokadu formiranja vlasti u kojoj nisu zastupljeni, Christian Schmidt je najavio moguće poteze.

 

On je prije praznika uputio upozorenje političkim strankama da iznađu dogovor ili će on djelovati. Prema nezvaničnim informacijama, Schmidt bi mogao nametnuti rješenje po kojem je dovoljan potpis predsjednika i jednog potpredsjednika FBiH za formiranje vlast, a kao osigurač za ‘nacionalni interes’ preglasanom potpredsjedniku bilo bi potrebno dvije trećine delegata iz Kluba naroda koji ga je imenovao.