Poskupljuje gorivo u Sloveniji, Vlada odustala

Gorivo na benzinskim pumpama u Sloveniji od iduće nedjelje biće skuplje.
Nova slovenačka vlada odustala je od subvencionisanja cijene goriva, mjeru koju je prije mjesec dana uvelo prethodno rukovodstvo, i od utorka uvodi novi model cijena.

Prema tom modelu će cijena goriva na benzinskim pumpama na auto-putu biti formirana slobodno, dok će van auto-puteva biti regulisana time što država određuje marže.

Nova mjera važiće 12 mjeseci, saopštio je slovenački premijer Robert Golob.

Kako će se novi model konkretno odraziti na cijene goriva vidjeće se tek iduće nedjelje, pošto zavisi od trenutne cijene na berzi, ali se svakako očekuje poskupljenje.

Vlada ima za cilj da cijene budu na nivou Hrvatske i niže nego u Austriji i Italiji, kazao je Golob na konferenciji za štampu.

Da je novi režim cijena goriva već na snazi, cijena dizela bila bi na oko 1,80 evra, a benzina na oko 1,70 evra, a cijena na pumpama na auto-putevima može biti veća za 20 odsto.

Trenutno, na osnovu subvencionisane cijene, litar dizela u cijeloj Sloveniji staje 1,668 evra, a benzina 1,56 evra.

“Aktuelni sistem je neodrživ”, naglasio je premijer, ukazujući na visoke zahtjeve za obeštećenjem trgovaca gorivom, koje dobija redovno Ministarstvo privrede Slovenije.

Prethodna vlada se obavezala da trgovcima na veliko da obeštećenje za izgubljenu dobit, a prema Golobu da nije donesena nova mjera, zahtjevi bi dostigli do kraja godine visinu od 600 do 800 miliona evra.

Da bi se ublažio očekivani rast cijena goriva, Vlada će do 1. jula donijeti mjere rasterećenja za pogođene grupe, kao što su poljoprivrednici, javni prevoz, i osobe koje zbog posla moraju da putuju.