Poskupljuju i cigarete – veće cijene od 1. jula

U Bosni i Hercegovini će veće cijene za pojedine vrste duvanskih proizvoda početi da se primjenjuju 1. i 18. jula, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Iako je bilo očekivano da u godini poskupljenja imamo smanjenje broja aktivnih pušača, desio se suprotan trend – povećan broj izdatih akciznih markica za duvan i duvanske prerađevine, kažu u Upravi.
Gootovo da nema proizvoda ili usluge za koje nisu povećane cijene od početka godine. Inflaciji su odolijevale samo cigarete. No, formiranjem novih cjenovnika i taj trend će biti prekinut.

Povećanje cijena za pojedine vrste duhanskih proizvoda na tržištu uslijedit će prvog i osamnaestog jula, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ovo je vjerovatno jedina vijest o poskupljenju koju su građani, barem oni koje smo anketirali u Banjaluci, dočekali s odobravanjem.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje kažu da broj pušača raste, iako veliki proizvođači i distributeri cigareta mogu bilo kada u godini promijeniti maloprodajne cijene duhanskih proizvoda, ali tako u nove cijene uključe važeće akcize. Po kutiji cigareta plaća se proporcionalna akciza koja iznosi 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza koja iznosi 1,65 KM po paklici cigareta.

“Ono što je jako važno reći, da smo mi u ovoj godini imali povećanje broja izdatih akciznih markica za duvan i duvanske prerađevine. I to za 32 posto. To je značajno povećanje javnih prihoda”, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Upravo konstantan rast cijena osnovnih namirnica, neizvjesnost i strah, doprinose i povećanju broja ljudi koji se okreću porocima, misli psiholog Aleksandar Milić. Pušenje smatra jednim od simptoma poremećenog stila života, koji se manifestuje gubitkom dobrih i stvaranjem loših navika.

“Pušenje je samo loša navika. Kao i pijenje. Kao i gubitak volje za učenjem. Za školom. Svi vole linijom manjeg otpora. Pa i ta pauza za cigaretu je izgovor da se ne radi. Na početku je to”, smatra psiholog Aleksandar Milić.

Pušenje je opasna, nelogična i skupa zavisnost. Nije pametno ugrožavati ni život ni novčanik, zbog malenog „smotuljka“ za koji se procjenjuje da sadrži čak 4000 otrova, od kojih je pedesetak njih pouzdano kancerogeno, zaključuje psiholog Milić.