Poskupljuju komunalije u Banjaluci, evo za koliko

Ukoliko Skupština grada Banjaluka naredne sedmice da saglasnost komunalije u ovom gradu bi mogle biti znatno skuplje, a građani će najviše osjetiti poskupljenje grijanja. Gradska administracija je predložila poskupljenje odvoza smeća za 24 odsto, grijanja za 19, a vode za 12 odsto.

Cijena grijanja će, ukoliko odbornici podrže prijedlog Gradske uprave, iznositi 1,9 KM umjesto dosadašnjih 1,6 KM po metru kvadratnom.

Tako će Banjalučani za stan od 60 kvadrata grijanje po novim cijenama plaćati za oko 18 maraka više nego po starom cjenovniku.

Odvoz smeća za domaćinstva po metru kvadratnom će sada koštati 0,19 KM sa PDV-om umjesto dosadašnjih 0,16 KM.

Prostom računicom dolazimo do toga da će građani Banjaluke za stan od 60 kvadrata odvoz smeća plaćati oko dvije KM više nego po prethodnom cjenovniku.

Cijene vode će biti veće za 12 odsto, pa će tako građani umjesto dosadašnjih 0,94 KM plaćati 1,05 KM sa PDV-om po metru kubnom.

Prijedlogom odluke predviđeno je i vraćanje naplate za mjerno mjesto koja treba da iznosi 1,4 KM sa PDV-om mjesečno.

Komentarišući predloženo poskupljenje gradski menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević je ranije izjavio da je Grad Banjaluka na sebe preuzeo teret poskupljenja od deset miliona KM, godišnje.

„Time će se kompenzovati negativni efekti u poslovanju komunalnih preduzeća od ukupno 17 miliona KM koliko iznosi teret negativnih efekata za komunalna preduzeća, koja su u nadležnosti Grada“, naveo je Kresojević.

Dodao je da su predložena poskupljenja „minimalne promjene koje će se odnositi na cijenu vode, odvoz smeća i gradsko grijanje“.

„Moram reći da su to minimalne promjene i da će za isporuku vode i odvoz smeća to iznositi za domaćinstva u iznosu od dvije do tri KM. Sa druge strane imamo „Eko toplane“ koje su se obratile sa zahtjevom za povećanjem cijena od 58 odsto i cijenili smo da je to previše. Mjesecima smo razgovarali o tome da se iskoriste interni potencijali i uštede i mislim da možemo reći da smo uspjeli u toj namjeri, jer će biti predloženo poskupljenje od svega 19 odsto, a ostalo preuzima Grad Banjaluka na sebe što je više od dvije trećine“, naveo je Kresojević.

Taj ostatak procenta Grad će kompenzovati „Eko toplanama“ kroz grant od pet miliona KM.

„Na vanrednoj sjednici Skupštine grada iduće sedmice odbornici će razmatrati odluka o dodjeli pet miliona KM za tekuće i investiciono održavanje mreže. Na ovaj način očekujemo manje gubitke i bolji kvalitet grijanja i pozitivne efekte na poslovanje preduzeća“, kazao je Kresojević, piše Capital.ba