Posljednji jugoslovenski reis Selimoski ukopan u Makedoniji

Posljednji reisu-l-ulema Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji Jakub Selimoski danas je ukopan u rodnom Kičevu u Makedoniji.

Selimoski je ukopan nakon ikindije-namaza u poznatoj tekiji Čuli Baba, dok je dženazu predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Makedoniji Sulejman ef. Recebi.

Dženazi su prisustvovali najbliži članovi porodice Selimoskog, kao i najviši zvaničnici islamskih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske.

Iz Makedonije je prisustvovao veliki broj imama, predstavnika političkih partija, poslanika, gradonačelnika, čelnika raznih udruženja kao i brojni građani.

Predstavnik IZ BiH Ismail Samilović prenio je poruku saučešća reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, dok je predstavnik IZ Turske Seyfettin Ersoy prenio poruku saučešća predsjednika Uprave za vjerske poslove Turske Mehmeta Gormeza.

Prije dženaze istaknuti su najveći uspjesi koje je iza sebe ostavio posljednji reisu-l-ulema IZ Jugoslavije Jakub Selimoski, te je posebno naglašena njegova uloga u predstavljanju jugoslavenskih muslimana u inostranstvu.

Posljednji reisu-l-ulema Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji Jakub Selimoski umro je jučer u Istanbulu gdje se nalazio na liječenju.

Nekadašnji jugoslovenski reis, nakon liječenja u rodnoj Makedoniji, prebačen je u Istanbul gdje su ga liječili najpoznatiji turski doktori.

Jakub ef. Selimovski rođen je 1946. u porodici koja je gajila tradiciju sufizma. U rodnom Kičevu pohađao je osnovnu školu, nakon čega je u Sarajevu završio Gazi Husrev-begovu medresu.

Diplomirao je na čuvenom Univerzitetu Al-Azhar u Kairu. Godine 1981. izabran je za načelnika Starješinstva Islamske zajednice u Makedoniji, a 1990. postao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u nekadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Tu funkciju je obavljao sve do raspada nekadašnje zajedničke države.

Iza Selimoskog su ostali žena, kćerka i sin.

(VisokoIN/Anadolija)