Potresni detalji o slučaju djevojčice (8) iz Beograda koju je otac držao kao roba

Slučaj zlostavljanja devojčice na Zvezdari uznemirio je javnost u Srbiji, a MUP je raspisao potragu za ocem koji je osumnjičen za nasilje u porodici, zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza.

Uroš Pašajlić je, prema navodima medija, svoju osmogodišnju kćerku godinama držao zatočenu u stanu, i to u kadi.

Ceo slučaj je otkriven kada je žena prijavila da njen muž već dugo drži svoju osmogodišnju kćerku zarobljenu u stanu, a da nju tuče. Nadležno tužilaštvo je saopštilo da je osumnjičeni u bekstvu i da je za njim raspisana potraga.

Prema navodima medija, devojčica je bila u veoma teškom stanju kada ju je našla policija. Dete je, kako je objavio „Blic“, po dolasku u bolnicu bilo dehidrirano, izgladnelo i zapušteno, a kada su je videli svi dežurni doktori su – zaplakali.

„Ona je bila u stanu sa ocem koji joj je povremeno davao hranu. Devojčica je po dolasku u bolnicu bila veoma loše: dehidrirana, neuhranjena. Kada su joj doktori dali da jede izgledala je kao da nije ništa jela mesecima. Da je ostala u tom stanu još pet dana, pitanje je da li bi preživela“, rekao je izvor upoznat sa slučajem.

“Devojčica nikada nije bila kod lekara na pregledu, nije krenula u školu, niti je izašla napolje. Komšije dete uopšte nisu nikada videli. Nađena je sklupčana u kadi, dezorjentisana, neuhranjena… Da li su joj neophodnu negu kod lekara i prebačena je u prihvatilište, dakle, nije životno ugrožena. Osim toga, bilo je navoda da se majka deteta pojavljivala oko stana na Zvezdari. Ti navodi nisu potvrđeni, majka je osuđivana, njoj je pravno oduzeto starateljstvo, ona je zavisnik, lišena je mogućnosti da bude ‘majka’ detetu, tako da nadležni nju nisu ni tražili, niti će. Čeka se da on bude uhapšen”, rekao je sagovornik iz istrage ovog slučaja, piše Telegraf.

Ko je sve i zašto odgovoran?

Brojna pitanja pojavila su se posle ovog jezivog slučaja zlostavljanja deteta, a pogotovo ona vezana za lanac odgovornosti kako institucija, tako i građana čije (ne)činjenje je doprinelo da dete godinama bude zlostavljano, a da mu niko ne pomogne.

Iz izjava predstavnika Centra za socijalni rad tako smo saznali da je devojčica bila potpuno nevidljiva za sistem.

Ona, naime, nije išla ni u školu, ni u predškolsko… Psihološkinja i supervizorka službe za decu u Centru za socijalni rad Smilja Igić ranije je za RTS izjavila da ih niko nije obavestio da dete nije išlo ni u predškolsko, na zdravstvene preglede, niti je upisano u školu…

Direktorka gradskog Centra za socijalni rad Silvia Alavanja navela je da je devojčica po rođenju bila smeštena u ustanovu socijalne zaštite, a da je nakon sudske odluke dete povereno ocu na staranje 2018. godine.

Porodica je na evidenciji Centra za socijalni rad od 2015. godine.

„Te 2015. godine je porodilište prijavilo da je rođena devojčica i da roditelji o njoj ne brinu adekvatno. Tačnije, majka je u to vreme bila zavisnik, a otac je bio pasivan kada je u pitanju roditeljstvo“, ispričala je Alavanja za javni servis.

Dete je tada i smešteno u ustanovu socijalne zaštite. „Roditelji su održavali neke kontakte u kontrolisanim uslovima i majka i otac, najpre u isto vreme, pa zbog njihovih loših odnosa u različitim terminima. Ustanova je savetodavno radila sa roditeljima“, kaže Alavanja.

Pokrenute su tužbe za lišavanje roditeljskog prava i Centar za socijalni rad u to vreme je imao stav da roditelji nisu podobni.

„U međuvremenu je rađeno veštačenje roditelja i Komisija veštaka je donela mišljenje da je otac podoban i da dete može da se vrati u porodicu oca“, navela je Alavanja i dodala da je to bila sudska odluka.

Objašnjava da su te 2018. godine dete poverili ocu na staranje. „Tako da od 2018. godine je dete kod oca“, ističe direktorka gradskog Centra za socijalni rad.

Smilja Igić kaže da kada je sud doneo tu odluku i kada je dete povereno ocu, od te 2018. godine, praćeno je funkcionisanje deteta naredne dve godine.

Otac procenjen kao stabilna osoba…

„U tom periodu otac je pokazao adekvatno angažovanje, procenjen od strane psihijatara kao stabilna osoba, zdravih vrednosti i uverenja, jednog opšteg psihičkog zdravlja i zdravih roditeljskih kompetencija i on u to vreme zaista jeste pokazao angažovanje na roditeljskom planu – štaviše kolege su pratile odnos oca i deteta, pratile dete na uzrastu prilagođen način kroz igru, psiholozi opservirali funkcionisanje oca i deteta i njegove tadašnje partnerke. U svakom slučaju, dve godine praćenja porodice nisu dala nekakve indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta“, kaže Igićeva.

Objašnjava da je nakon te dve godine smanjen intenzitet praćenja, kao i da je to sve bilo do 2020. godine.

Bilo poziva policiji…

Te 2020. godine bilo je poziva policiji da se iz tog stana čuju neki neobični zvuci, a Igićeva kaže da kada god postoji prijava sumnje na nasilje policiji odmah se uključuje Centar za socijalni rad ako se radi o deci ili partnerskom nasilju.

„Tako da, Centar za socijalni rad Zvezdara imao je to obaveštenje. Tada je postupano, obavljen razgovor, obavljena terenska poseta. Ono što je specifičnost to je da inače multiproblemske porodice koje imaju različite izazove tu je zastupljena i česta promena adrese, selidbe, tako da u to vreme je i to bio jedan otežavajući faktor za procenu i u trenutku prijave policija nije mogla da stupi u kontakt sa ocem i detetom“, dodaje.

Igićeva ukazuje i na odgovornost građana:

„Svako ko je primetio bilo kakvu sumnju za bilo koju osnovnu potrebu deteta da je u riziku, bio je dužan da prijavi – i komšije, škola, vrtić, zdravstvene ustanove. Ko god od institucija dođe do tih saznanja na primer da je upisano u školu, a da ne ide redovno, Centar za socijalni rad obavezno dobija to obaveštenje od škole, ili da postoje problemi u ponašanju, ili od zdravstvenih ustanova čak i najmanja sumnja u zanemarenost higijensku mi dobijamo prijavu. Međutim, u ovom slučaju čini se da je zapravo dete bilo nevidljivo za sisteme“.

Mediji prenose i da građani kažu da su se plašili da prijave bilo šta, jer je otac bio nasilan.

Iz Centra za socijalni rad navode da građani to mogu da učine i anonimno, a da je Centar za socijalni rad dužan i da na takve prijave reaguje.