Poznati meteorolog otkrio kakvo nas ljeto očekuje

Ljetna prognoza će tako neke oduševiti, dok neki i neće biti previše srećni.

U martu su temperature vazduha bile nešto više od prosječnih, za dva do pet stepena iznad prosjeka, a poznato je kakve nas temperature i prognoze tek očekuju.

Tako je meteorolog Zoran Vakula otkrio kako će srednja temperatura vazduha sljedeća dva kvartala biti barem malo viša od prosječne. Jednako tako, postoji mogućnost pojave ekstrema na ljeto.

Prognoza nas ne prestaje iznenađivati iz dana u dan, tako smo u martu imali snijeg, ali i vrlo visoke temperature.

Viša srednja temperatura

Na ljeto nas očekuje nešto viša srednja temperatura vazduha, a mogući su i ekstremi. Ljetna prognoza će tako neke oduševiti, dok neki i neće biti previše srećni.

Vrijeme je vrlo promjenjivo, a to se najbolje vidi u posljednjih nekoliko sedmica. Tako je u martu u Zagrebu pao snijeg, dok je recimo, na 1. april vrijeme bilo skoro pa ljetno.

Po srednjoj temperaturi vazduha prva tri mjeseca ova je godina posvuda 1. ili 2. u nizu najtoplijih, uz odstupanje od prosječne tromjesečne temperature vazduha uglavnom za tri do četiri stepena, kako je objasnio Vakula za vrijeme-i-promet.hrt.hr.

Jednako tako, otkrio je kako će, ako se ostvare trenutno najvjerovatnije prognoze, srednja temperatura vazduha i sljedeća dva kvartala biti barem malo viša od one prosječne. Ipak, ne treba začuditi ako ponegdje opet bude i ekstrema.

Nadprosječnost u aprilu

Najveće su šanse za izraženiju iznadprosječnost u aprilu, a pri kraju ovog tjedna nas ponovno čeka zatopljenje, prenosi Mirovina.hr.

Iako izgleda da ćemo imati dugo, toplo ljeto, sve se još stigne promijeniti, kako napominje Vakula. Tačnije, novi dugoročni izračuni to odstupanje aprila i sljedećih mjeseci još mogu promijeniti.

Osim toga, prognoze količine oborine su još manje pouzdane, ali bi se moglo vjerovati u trenutno povećanoj vjerovatnoći za manjak padavina u trećem kvartalu i pokušati se pripremiti za sušnije ljeto.

Ipak, najbolje je pratiti svaki dan prognozu ili pratiti one sedmične, a ne treba zanemariti ni upozorenja.

Treba naglasiti i kako promjene temperature i nepovoljna vremenska prognoza utiče i na osobe koje su meteoropate. Oni mogu osjetiti razne tegobe i simptome.