Poznato zbog čega policija pretresa imovinu Zorana Čegara: Donosimo detalje

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo pretresaju imovinu Zorana Čegara, bivšeg načelnika sektora unifromisane policije Federalne uprave policije. Iz sarajevskog kantonalnog tužilaštva kazali su da je riječ o sumnji na krivotvorenje isprave za kupovinu nekretnine na Nišićima.

“Sumnjiči se za krivično djelo krivotvorenje isprave, tačnije da je krivotvorio ugovor o kupovini nekretnine u Nišićima, u Općini Ilijaš. Pretresa se automobil i nema lišenja slobode”, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Ono o čemu se zapravo radi ranije je izvještavao Centar za istraživačko novinarstvo. Naime u tekstu o imovini Zorana Čegara, navodi se i posjed na Nišićima.

Tako je CIN naveo da je Čegaru za oko zapao jedan od najatraktivnijih posjeda u ovom kraju – imanje nekada uspješne sarajevske firme “Volving” Mehmedalije Žmirića.

Žmirić je na imanju sagradio dvije kuće i ergelu, napravio umjetno jezero i planirao gradnju naselja sa vilama za ambasade. Međutim, moćni “Volving” se 2011. našao u ozbiljnim problemima.

Zbog neizmirenih dugova sud je blokirao imovinu firme na Nišićima. Žmirićevo carstvo se raspadalo, a Čegar je vidio šansu za jeftinu kupovinu. Vlasnik “Volvinga” tvrdi da je Čegar nastupio uz indirektne prijetnje.

“Bila je to oružana kupnja”, kaže Žmirić, prisjećajući se da ga je Čegar “upozorio” da bi mu neko nešto mogao staviti na imanje i da je čuo glasine da uzgaja marihuanu.

“Dok sam ja tu, ne sekiraj se. Ja sam četvrti čovjek u državi, ne brini”, prisjeća se Žmirić Čegarevih riječi.

Prvo su se dogovorili da Žmirić proda samo manju kuću za 150 hiljada maraka, ali je Čegar potom zatražio i veću, sa ergelom.

Iako su nekretnine, u koje je uložio građevinski materijal vrijedan 350 hiljada maraka, vrijedile mnogo više, Žmirić je nakon cjenkanja pristao na 250 hiljada KM za obje kuće jer mu je hitno trebao novac. Dogovorili su se, ali nisu potpisali ugovor. Žmirić sada tvrdi da mu je Čegar isplatio samo 50 hiljada.