Predsjednik Izraela: Ovo je kao rat

Iranski napad čini da se Izrael osjeća kao da je u ratu s Teheranom, rekao je predsjednik Izraela Isaac Herzog za Sky News.

“U Teheranu postoji carstvo zla, koje ima svoje zastupnike, koje vodi u cijelom regionu i sa svim ćelijama širom svijeta. Troše milijarde dolara samo na podrivanje stabilnosti u regionu”, dodao je izraelski predsjednik.

Herzog ističe da bi proporcionalno, sinoćnji napad izgledao kao da je ispaljeno 3.500 dronova i projektila, da je napad usmjeren na Veliku Britaniju.

“Ovo je objava rata“, rekao je on, prije nego je dodao da će Izrael biti uzdržan.

“Posljednja stvar koju Izrael, od njegovog stvaranja, traži u ovoj regiji je da ide u rat. Mi tražimo mir”, odgovorio je Herzog, te dodao da su Hamas i iranski predstavnici to učinili gotovo nemogućim.

“Nažalost, sve je počelo 7. oktobra kada je drugi zastupnik Irana, Hamas, napravio nevjerovatno brutalan masakr protiv izraelskih građana, a ostalo je istorija”, rekao je Herzog.

Svijet je pozvao da stavi izraelske akcije u ovaj kontekst.

“Naravno, uvijek slušamo naše partnere. Također, uvijek razmatramo sve naše mogućnosti i poduzet ćemo sve što je potrebno da zaštitimo i odbranimo naše ljude”, rekao je predsjednik Izraela.