Preminuo bosanskohercegovački pjesnik Mirsad Bećirbašić

Bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac i prevodilac sa francuskog jezika Mirsad Bećirbašić umro je 11. februara 2024. u Tuzli.

Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski studij je pohađao na Sorboni. Jedan je od osnivača eksperimentalnog dječjeg kazališta Cuca varalica. Pisao je poeziju, prozu i prevodio djela sa francuskog jezika.

Za mlade je objavio pjesme “Naušnice od trešanja”, “Škrinja”, “Škola baleta”, “Sunce na rolama”, “Druga ljubav”, “Bajka o ljiljanu”, “Svilena ajkula”, “Kad pođoh ja na Bentbašu”, bajke “Kako ja želim, kako ja hoću”, “Kako su se zavoljeli Baka Roga i Djeda Mraz” te poemu “Ljiljan, cvijet cvjetova”. Pjesme iz njegove knjige “Sunce na rolama” poslužile su kao libreto za istoimenu rock operu koja je premijerno izvedena 1988. godine.

Od Bećirbašića se biranim i dirljivim riječima oprostila njegova kolegica Marija Fekete-Sullivan.

“Mirsad Bećirbašić (1952-2024), jedan od najvećih pjesnika za djecu i odrasle ovih prostora, odnio je danas svoje dobro srce u jedan drugi svijet gdje živi sloboda mašte i djetinja dragost.

Dragi, divni, vedri Mirso, veliki prijatelj, veliki čovjek, jedan od onih koji mi je pružao podršku od prvih spisateljskih pokušaja, uvijek će živjeti u mom sjećanju, a vjerujem i u pamćenju svih koji su ga poznavali.”