Preminuo suosnivač “Intel korporacije”

Suosnivač “Intel korporacije” Gordon Mur, pionir industrije poluprovodnika, čiji je “Murov zakon” predvidio višedecenijski konstantni rast snage kompjutera, preminuo je u 94. godini, saopštila je kompanija.

Porodična filantropska Fondacija Intel i Mur saopštila je da je on umro okružen porodicom u svojoj kući na Havajima.

U vrijeme kada je “Intel” pokrenut 1968. godine, Mur je bio inženjer uključen u tehnolški rad koji je rezulotvao ugradnjom „intel insajd“ procesora u više od 80 odsto svjetskih ličnih kompjutera.

U članku koji je napisao 1965. godine, Mur je rekao da se, zahvaljujući poboljšanju tehnologije, broj tranzistora na mikročipovima otprilike udvostručava svake godine otkako su integrisana kola izmišljena nekoliko godina ranije.

Njegovo predviđanje da će se ovaj trend nastaviti postalo je poznato kao “Murov zakon”.

Kasnije je definicija rasta izmijenjena i period udvostručavanja je preciziran na svake dvije godine, a to je doprinijelo da “Intel” i njegovi konkurenti agresivno usmjere istraživačke i razvojne resurse na realizaciju pravila.

“Integrisana kola će dovesti do takvih čuda kao što su kućni računari – ili barem terminali povezani sa centralnim računarom – do automatske kontrole za automobile i lične prenosive komunikacione opreme”, napisao je Mur u svom radu, dvije decenije prije pi-si revolucije i više od 40 godina prije nego što je “Epl” napravio prvi “ajfon”.