Pritvor za sedam osoba: Nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću, pranje novca…

Prema nalogu Općinskog suda u Srebreniku određen je pritvor za sedam osoba koje se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću u sticaju sa pranjem novca.

Mjera jednomjesečnog pritvora određena je za Mirsada Bašića (62), Šefika Ćustića (60), Mirsada Salihbašića (54), Eseda Smajića (65), Zehrudina Omeragića (59), Kemala Abadžića (58), svi iz Srebrenika, i Milenka Milanovića (63) iz Brčkog.

Oni su osumnjičeni da su u periodu od decembra 2022. do maja 2023. godine na području Srebrenika, Gradačca i Brčkog, bez odobrenja, ovlaštenja i registracije mjenjačkih poslova, postupajući suprotno važećim federalnim zakonima o deviznom poslovanju i bankama, preuzimali veće iznose novca od više osoba, bez dokaza o porijeklu novca, te obavljali konverziju iz domaće u strane valute i obratno.

Dakle, oni su se bez odobrenja bavili bankarskom djelatnošću, te primali, držali i obavljali konverziju novca u većim iznosima i tako sebi pribavili nelegalnu imovinsku korist.

Podsjećamo, osumnjičeni su lišeni slobode u akciji ‘Euro’, koju je po nalogu Tužilaštva TK i naredbu Općinskog suda Srebrenik proveo Sektor kriminalističke policije MUP-a TK u Srebreniku i Brčkom.

Pretresima na više lokacija je prethodila višemjesečna istraga. Tokom pretresa je oduzet novac u iznosu od oko 300.000 KM, mobilni aparati i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa činjenjem krivičnih djela.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Istraga u ovom predmetu je u toku.