PRVI UPISNI ROK NA FAKULTETIMA U BIH: NOVI SMJEROVI I INTERES STUDENATA

Sezona upisa na fakultete u Bosni i Hercegovini je počela, a maturanti širom zemlje suočavaju se s važnom odlukom: koji fakultet upisati i za koje zanimanje se odlučiti.

Interes za različite smjerove ostaje veliki, a neki od njih zahtijevaju polaganje prijemnog ispita.

Univerziteti u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru nude širok spektar programa, uključujući i nove smjerove fokusirane na digitalne kompetencije i prilagodbu evropskim standardima.

Univerzitet u Banjoj Luci
Na Univerzitetu u Banjoj Luci konkurs za prvi upisni rok bit će objavljen 12. juna, dok će se prijemni ispit održati 1. jula. Studenti koji uspješno polože prijemni ispit mogu se upisati od 8. do 12. jula. Drugi upisni rok bit će organiziran polovinom avgusta, s prijemnim ispitom 2. septembra.

Univerzitet nudi 66 studijskih programa za prvi ciklus, a najveći interes vlada za Fakultet bezbjednosnih nauka, Medicinski fakultet, Arhitektonsko-građevinski fakultet, te odsjeke psihologije i engleskog jezika. Novina ove godine je mogućnost elektronske predaje dokumenata za prijemni ispit.

“Prošle godine je porastao interes za Rudarski fakultet i Mašinski fakultet,” rekao je Dario Stanković, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Univerziteta u Banjoj Luci.

Univerzitet u Sarajevu
Konkurs za prvi ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu bit će objavljen 10. juna. Prijave se vrše elektronskim putem preko web stranice univerziteta, a studenti mogu birati tri fakulteta prilikom predaje dokumenata.

“Medicinske i biomedicinske nauke uz tehničke grupacije tradicionalno su najinteresantnije. Također, vidimo porast interesovanja za programe društvenih usmjerenja, poput kriminalistike, psihologije i umjetničkih akademija,” navela je Dženana Husremović, prorektorica za nastavu i studentska pitanja na UNSA.

Sarajevski univerzitet nudi 5.590 mjesta za prvi ciklus studija, a posebno zanimljivi su stručni studiji koji traju dvije godine. Novi smjer “Informatičke tehnologije u javnoj upravi” ima za cilj ojačati digitalne kompetencije zaposlenih u javnoj upravi kako bi se olakšao proces pristupa Evropskoj uniji.

Sveučilište u Mostaru
Na Sveučilištu u Mostaru prvi upisni rok traje od 24. juna do 5. jula, dok će se postupak i ispiti održati od 8. do 12. jula. Najtraženiji su smjerovi iz područja Biomedicine, poput Medicinskog, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija.

“Sveučilište u Mostaru bilježi porast broja upisanih studenata u odnosu na prošle godine, a svaki četvrti upisani student je strani državljanin,” rekao je Vladimir Vegar.

Podrška domaćim studentima
Dragi čitatelji, dok razmatrate svoje opcije za daljnje školovanje, važno je da podržite domaće fakultete i programe. Da li vi podržavate domaće obrazovne institucije i birate lokalno obrazovanje, ili se odlučujete za inostrane opcije? Vaš izbor može značajno utjecati na budućnost naše zemlje.