Prvomajski proglas SSS BiH: Radnici moraju ući u borbu i izboriti se za svoje bolje sutra

Savez samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine objavio je Prvomajski proglas, u kojem je uz čestitke za Praznik rada podsjetio na značaj borbe za radnička prava.

“Zakoni za čije usvajanje se sindikat borio su otvorili put za poboljšanje uslova rada, zdravlja i sigurnosti na radu i plata. Često je to bila borba protiv vjetrenjača, ali smo uspijevali uz pomoć svih naših članova/ica, studenata, penzionera i nezaposlenih. Postavili smo temelje da oni koje biramo u vlast mogu raditi u interesu svih nas. Nažalost, mnogi to nisu shvatili na ispravan način niti su svjesni ozbiljnosti uloge koju imaju pa su svoje privatne ili interese nekih skupina stavili ispred interesa svih nas koji smo ih birali. Dobre zakone su učinili lošim, oslabili primjenu svih pozitivnih pravnih akata pa ovog 1. maja desetine hiljada radnika živi u pravnoj nesigurnosti, sa mizernim primanjima, strahom od gubitka radnog mjesta i sa željom da zauvijek ode iz Bosne i Hercegovine”, navodi se u proglasu.

Iz SSS BiH poručuju da radnici moraju biti spremni ući u borbu i izboriti se za svoje bolje sutra.

“Zalužujemo dostojanstven život, plate koje će pružiti sigurnost nama i našim porodicama, državu u kojoj će vladati pravda i svi biti jednaki pred zakonom. Koliko god zakoni bili dobri na papiru, oni se moraju provoditi i moraju donijeti boljitak radnicima i drugima. Koliko god neka politika bila dobra, ništa od njih neće doći bez aktivnog učešća svakog od nas”, poručuju iz SSS BiH.

Kako ističu u Prvomajskom proglasu, jedan od najhitnijih i najkritičnijih izazova sa kojima se naša zemlja suočava je otvaranje većeg broja radnih mjesta te povećanje plata radnicima/ama.

“Radnici i sindikati su u ekonomskom srcu naše zemlje. Vi ste ti koji iskopavate rude, proizvodite, gradite, pružate usluge, obrazujete, liječite, njegujete i štitite. Vi zaslužujete da bude cijenjeni u našem društvu. Mora se definisati najniža plata koja će biti dovoljna za pokrivanje bar polovine potrošačke korpe. Neprihvatljivo je da prosječna plata iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine minimalnih troškova života za četveročlanu porodicu. Svim radnicima se mora osigurati pravo na kolektivno pregovaranje. Ovo je vrijeme za saradnju svih s ciljem finansiranja socijalne zaštite za sve. Ne smiju biti okrenuta leđa onima kojima je ona najpotrebnija”, navodi se u Prvomajskom proglasu SSS BiH, uz želju da ovaj praznik radnicima donese zasluženi odmor i priliku da se osjećaju ponosno zbog svega što su postigli.