Radnici u trgovini i dalje neće imati slobodan dan u vrijeme praznika! Zastupnici HDZ-a i SDA nisu podržali izmjene Zakona!

Zastupnici SDA i HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici nisu podržali Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, kroz koji bi se radnicima zaposlenim u sektoru trgovine omogućilo korištenje slobodnog dana u vrijeme praznika, kažu iz Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) razočaran je ovakvim stavom zastupnika SDA i HDZ-a, koji su svojim glasanjem, kako ističu iz STBIH, još jednom pokazali kako zaposlene u ovom sektoru smatraju radnicima drugog reda.

– Iako su u više navrata obećavali da će podržati izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, danas su vladajuće stranke u FBiH pokazale da ih apsolutno ne dotiče realnost koju žive radnice i radnici u trgovini. Ponovo su pokazali da isključivo pravo na dostojanstven rad priznaju samo svojoj glasačkoj mašinerije u javnom sektoru, dok su radnike iz privatnog sektora potpuno prepustili milosti i nemilosti vlasnika kapitala, stav je predsjednice STBIH Mersihe Beširović, prenio je N1.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici nije odobrio ni izvještaje o radu i poslovanju Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) u 2018. i 2019. godini.

Zastupnicima su uz ove izvještaje bili dostavljeni mišljenje, odnosno izvještaj nezavisnog revizora za navedena razdoblja, javlja agencija FENA.

U okviru ove tačke dnevnog reda, većinom glasova su odobrena dva zaključka od kojih je jedan predložio zastupnički klub Hrvatske demokratske zajednice – Hrvatskog narodnog sabora, a drugi parlamentarna komisija za informisanje.

Prvim je Predstavnički dom zadužen da u narednih 15 dana pokrene proceduru za imenovanje organa RTV-a FBiH, a drugim su audio-vizuelni distributeri medijskih usluga pozvani da program javnih RTV servisa pozicioniraju među prvih devet kanala u njihovoj ponudi, a Regulatorna komisja za medije (RAK) da upotpuni regulativu u vezi s tim.

Tokom rasprave o izvještajima RTV-a FBiH, više zastupnika je problematiziralo poslovanje te medijske kuće; pojedinci su između ostalog kazali da se iz revizorskih mišljenja mogu iščitati brojne upitne radnje menadžmenta u kući u kojoj je generalnom direktoru, kao i Upravnom odboru, istekao mandat.

Jedna od takvih diskutantica, zastupnica Sanela Prašović Gadžo (Svez za bolju budućnost BiH), njeno obraćanje je zaključila riječima da bi dugo mogla citirati ono što je sporno u izvještajima RTV-a FBiH, a što su utvrdili i revizori. Stoga je, naglašava ona, vrijeme za reakciju Parlamenta FBiH s ciljem da poslovanje bude ove medijske kuće bude vraćeno u zakonske okvire.

Izvještaje o navedenim periodima RTV-a FBiH zastupnicima je prezentirao izvršni direktor za finansije Džemal Vatrić te između ostalog kazao da uprkos teškom okruženje, kuća pozitivno posluje i da su 2018. i 2019. godine realizirani ciljevi vezani za programske obaveze i finansijsko poslovanje, što je RTV-u FBiH omogućilo zadržavanje pozicije među najuticajnijim medijima.

Po završetku ove tačke dnevnog reda, zastupnici nisu dali većinu glasova ni za izvještaj o poslovanju Sarajevoputeva d.d. Sarajevo u 2020. godini, javlja FENA.