Raport otkriva: Bh. radnici uhapšeni u Tanzaniji. Energoinvest: Iza svega su lokalni politički moćnici i tajkuni

Filmska drama odigrala se prošle sedmice kada su radnici sarajevskog preduzeća Energoinvest uhapšeni u Tanzaniji.

Raport je ovu informaciju dobio još prošle sedmice, međutim čekali smo zvaničnu potvrdu iz kompanije. Prema našim informacijama, dvojica radnika iz BiH uhapšeni zbog navodnih prevara. U cijeli slučaj bila je uključena naša ambasada koja nerezidentno pokriva Tanzaniju te Ministarstvo vanjskih poslova.

Iz kompanije Energoinvest su nam nakon nekoliko dana čekanja dali više detalja. No, prvo su se pohvalili kako oni u Tanzaniji imaju milionske projekte.

“Naša kompanija trenutno realizuje dva projekta u Saveznoj Republici Tanzaniji u investicionoj vrijednosti od približno 100 miliona dolara. Riječ je o ugovorima izgradnje 400 Kv trafostranice i dalekovoda koji su u završnoj fazi”, kazali su na početku odgovora.

Potom su kazali da ih naše pitanje o uhapšenih radnicima raduje (?) te su konačno nakon hvalospjeva otkrili detalje.

“Vaše pitanje nas čak raduje jer nam pruža mogućnost da vas informišemo da je realizacija ovako zahtjevnih i vrijednih poslova u inostranstvu često spojena sa nepredvidivim siruacijama kao što je ova koja se desila Energoinvestu u Tanzaniji. Naime, dvojica uposlenika Energoinvesta, bez ikakvog pravnog i zakonskog osnova vezano za zakone Tanzanije, su privedena i zadržana u policijskoj stanici u Arushi”, počeli su.

Oni ne otkrivaju zbog čega su radnici uhapšeni, ali ističu da je cijeli problem riješen brzom intervencijom meadžmenta ove kompanije. Ipak, kažu da iza svega stoje ‘lokalni moćnici’.

Energoinvest: Iza svega su lokalni moćnici
“Brzom reakcijom menadžmenta Energoinvesta i dostavljanjem izvještaja od strane dvojice uposlenika, ustanovljeno je da se radi o privođenju bez zakonskog osnova. Iza toga stoje lokalni politički i
tajkunski moćnici. Zbog toga je Energoinvest tražio pomoć od strane Ambasade i Ministarstva vanjskih poslova BiH zaduženih za Tanzaniju. Nakon toga je došlo do hitnog puštanja privedenih uposlenika.
Energoinvest je sa svoje strane preduzeo sve potrebne mjere da zaštiti svojih 13 uposlenika koji se trenutno angažuju na radu u Tanzaniji”, naveli su iz Energoinvesta za Raport.

Na kraju kažu da je ovo jedan od primjera ‘koliko je zahtjevno, a ponekad i rizično zarađivanje para na svjetskim tržištima što se radi već godinama, a za šta nažalost nema previše interesa u BiH’.