Raport otkriva: Presuda Novaliću i ostalima već ima 300 strana, kucaju je četiri saradnika. Perić pravi veliki problem

Iako je prošlo više od tri mjeseca, prvostepena presuda Fadilu Novaliću i drugima za kriminalnu nabavku kineskih neupotrebljivih respiratora, još nije objavljena.

Naime, 5. aprila pred Sudom BiH izrečena je presuda po kojoj je Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina, a Fikret Hodžić na pet dok njegova kompanija ‘Srebrena malina’ treba platiti kaznu od 200.000 KM.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Hodžić na pet, a Solak na šest godina. Pravno lice “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Fikret Hodžić mora platiti kaznu od 200.000 KM.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

No, iako je rok za objavu presude bio 15 dana od izricanja, ona još nije napisana. Za pisanje presude zadužen je sudija Goran Radević, a on je zatražio produženje roka u nekoliko navrata.

Šta se dešava?

Prema informacijama Raporta, Radević je prvo imao tehničkih problema, pa je zatražio dodjelu dodatnih saradnika koji bi pisali presudu.

I dobio je, i to u dva navrata, tako da sad ukupno četvero ljudi piše presudu. I ona opet kasni.

Kako saznajemo, do sada je otkucano oko 300 stranica presude, a na kraju bi ukupno trebala imati od 400 do 450 stranica, što govori da bi ona mogla biti završena već do kraja sedmice. Sudija Radević je navodno tražio da mu se rok pomjeri do 1. jula, no to mu je odbijeno, pa presuda mora biti objavljena prije tog datuma.

Radević je imao još jedan problem – kolegu Branka Perića.

Poznato je da je Perić tokom izricana presude Novaliću i drugima napravio pravni presedan kada je pročitao svoje izdvojeno mišljenje u kojem je naveo zbog čega bi on oslobodio optužene. Zbog toga je protiv Perića podignuta disciplinska tužba, a Tužilaštvo BiH i krivičnu prijavu.

Perić sad navodno insistira da se njegovo mišljenje ubaci u presudu, što je mimo zakona i pravila Suda BiH. Prema Zakonu, izdvojeno mišljenje ne bi smjelo biti javno i ono ostaje u koverti sve do drugostepenog postupka gdje ga mogu otvoriti sudije u tom postupku.

Prema istom zakonu, objavljuje se presuda većinskog mišljenja što znači da Perićevo mišljenje ne smije biti u njoj.