Raport saznaje: Vranić ukida duge liste čekanja, pacijenti će moći preglede raditi gdje hoće. KCUS će to osjetiti na finansijama

Jedna od najgorih karakteristika zdravstva bile su ogromne liste čekanje, a tome je izgledao stigao kraj, saznaje Raport!

Najveće liste čekanja imao je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji, kao najveća zdravstvena ustanova, nudi i najveći broj usluga.

Tako su zabilježeni slučajevi da se pacijenti zakazuju za prijeko nužne pregleda za pola godine ili duže, pa čak i po osam mjeseci.

Novi pravilnik
No, tome je ministar zdravstva KS i kandidat za državni parlament ispred SDP-a Haris Vranić odlučio stati ukraj.

Tako je, kako saznaje Raport, donosen novi Pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za najvažnije preglede koji se pacijentima moraju pružiti u određenom vremenskom intervalu.

Prema tom novom Pravilniku, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu praksu, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Odnosi se to na čak 19 različitih pregleda koji su tačno pobrojani u samom pravilniku.

Tu spadaju i CT pregledi te oni na magnetnoj rezonanci i to: pregled glave i kične u neurohirurgiji, pregled glave i kičme na neurologiji, CT pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, MR pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, CT dijagnostika grudnog koša, MR dijagnostika grudnog koša, CT pregled abdomena i male karlice, MR pregled abdomena, MR pregled male karlice, MR pregled muskuloskeletnog sistema, višeslojna CT angiografija… pored toga i neke prgledare srca, onkološke i radioterapije te patohistološki nalazi.

Jedan od najvećih problema
No, ovim potezom Vranić će, osim što će konačno riješiti jedan od najvećih problema u zdravstvu, žestoko utjecati i na finansije KCUS-a.

Naime, s obzirom na to da se najviše pregleda radi na KCUS-u i da su tu liste čekanje najduže, jasno je da će novac koji je ova ustanova trebala dobiti za te pregleda otići u druge ustanove.

S obzirom da KS čak 90 posto finansira KCUS, jasno je da će ovo biti žestok udar na menadžment KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović koji je i doveo do toga da pacijenti na pregled čekaju toliko dugo da brinu da ga neće ni dočekati.