Ratni zločinac Radoslav Brđanin pušten na slobodu, nakon 23 godine u zatvoru sletjet će na banjalučki aerodrom

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga, prenosi ATV.

Brđanin bi uskoro trebao sletjeti na banjalučki aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru.

Njemu je nekoliko puta predsjednik Suda Carmel Agius odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu.

Nakon presude Haškog tribunala, Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može izdržavati kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Sheveningenu trebao ostati sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je uvođenjem višepartijskog političkog sistema postao član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Haag pod optužbom da je odgovoran za ratne zločine u Krajini.