RS najavljuje odgovor na inflaciju: Očekuje se sniženje cijena 15 do 30 proizvoda, ključ je u trgovcima

Ministar trgovine i turizma RS-a najavio je da će u narednim sedmicama pojeftiniti mnogi proizvodi, javna uprava 29. septembra na protestima

Iako je cijena goriva u Republici Srpskoj prešla tri marke, vlast uvjerava građane da će mnogobrojne namirnice uskoro pojeftiniti. Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da se u prvoj sedmici oktobra može očekivati sniženje 15 do 20 proizvoda.

DRUŠTVENO ODGOVORNI
Šulić je kazao da se može očekivati još veći broj proizvoda sa sniženom cijenom, odnosno od 15 do 30, koji će biti oslobođeni marže. On je naveo da je ovo drugi korak u kampanji Društveno odgovoran, koja će okupiti proizvođače, dobavljače i trgovačke lance.

Vlasnik mesne industrije Nemanja Vasić kaže da je njegova firma spremna da se za dva-tri proizvoda odrekne cijele marže, uz napomenu da akcija Društveno odgovorni ima smisla ako se u nju zaista uključe najveći trgovci.

– Bez toga akcija nema smisla. Marže proizvođača su od pet do sedam odsto, najviše do deset odsto, a trgovačke marže su od 20 do 30 odsto. Dakle, ključni su trgovci. Oni prodaju direktno potrošačima, a i malim trgovcima. Potrošačima treba jasno reći koji proizvod će biti jeftiniji, odnosno koliko sada košta i koliko će da košta. A sve to treba svakodnevno kontrolisati zbog mogućih mahinacija. Ako ne bude predviđenih sankcija, može biti lakrdija od svega, dodaje Vasić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kaže da se veliki broj proizvođača, trgovaca i distributera, odnosno veletrgovaca odazvao pozivu iz Vlade Srpske kada je u pitanju akcija Društveno odgovoran, koja treba da smanji udar inflacije.

– Dogovoreno je da se kampanja proširi i ograniči na neko vrijeme, odnosno da se u određenom periodu veletrgovci, trgovci, proizvođači i distributeri odreknu dijela marže ili cijele marže za određene artikle i tako pomognu najširem sloju stanovništva. Po mom mišljenju, to je odraz društvene odgovornosti i dobre volje. Država može da sufinansira troškove proizvođača, odnosno da se troškovi proizvodnje podijele između svih aktera u društvu, rekao je Ćorić.

Da je dogorjelo do nokata, svjesni su predstavnici sindikata javnog sektora koji će na ulicu 29. septembra. Ovi sindikalci smatraju da ih je poslodavac, odnosno Vlada Republike Srpske izigrala. Tvrde da sporazum potpisan sa republičkom Vladom polovinom prošle godine nije u potpunosti realizovan, odnosno da nije došlo do sprovođenja četvrtog koraka iz tog dokumenta – povećanja plata u drugom kvartalu ove godine.

300 KM VEĆE OD PROSJEKA
Predstavnici pet granskih sindikata prošle godine potpisali su sporazum o povećanju plata sa Vladom Republike Srpske, prema kojem je od juna 2022. plata povećana za deset odsto, a za dodatnih 100 maraka od avgusta iste godine.

– Plate svih zaposlenih koje su bile manje od republičkog prosjeka u javnom sektoru povećane su za pet odsto od početka 2023. godine. Julska prosječna plata u javnoj upravi, policiji, te u djelatnosti zdravstvene zaštite iznosila je 1.581 KM. Njihove prosječne plate su oko 300 KM veće od ukupnih prosječnih plata u Srpskoj, kazao je predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.