Rudari jasni: Ili veća plata za 20 posto ili generalni štrajk u rudnicima FBiH 23. maja

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka iz Tuzle kaže nam da će se sve znati u ponedjeljak nakon sastanka u federalnoj Vladi
Savez sindikata radnika rudnika Federacije BiH jučer je održao sastanak u federalnoj Vladi u Sarajevu sa ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, a tema razgovora je bilo potpisivanje novog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva. Podsjetimo, oko 500 rudara je na Međunarodni praznik rada pred Vladom FBiH u Sarajevu protestom ukazalo da je istekao kolektivni ugovor za ovu oblast, te da u novom ugovoru traže povećanje plaće za 20 posto.

Zahtjevi u skladu s divljanjem cijena
Zuhdija Tokić, član Upravnog odbora SSRR FBiH i predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka iz Tuzle za Buku kaže da se sada o kolektivnog ugovoru razgovora u Vladi, nakon što, navodi on, Elektroprivreda BiH nije htjela da na ozbiljniji način učestvuje u pregovorima.

“Na jučerašnjem sastanku u Vladi izneseni su zahtjevi. JP Elekroprivreda BiH, kao i Uprava Rudnika Banovići su ostali pri svom zahtjevu, a to je da oni nude osam posto povećanje najniže neto satnice, dok su oba sindikata, dakle Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH koji predstavlja rudnike u sastavu Koncerna i Sindikat Rudnika Banovići ostali pri zahtjevu od 20 procenata. Ministar je rekao da će danas na Vladi iznijeti te zahtjeve i ponovo u ponedjeljak imamo sastanak. Realno je očekivati ili rješenje naših zahtjeva ili ono što smo mi najavili za 23 maj., a to je generalni štrajk u svim rudnicima u sastavu Koncerna, a po jučerašnjim najavama, to će se učinti i u Rudniku Banovići”, istakao je Tokić.

Izrazio je nadu da neće doći do totalnog kolapsa u rudnicima, “jer je vidljivo da je ugalj potreban isto kao i električna energija”.

“Međutim, Sindikat je spreman, vi ste vidjeli i u novembru, da mi znamo kako i na koji način da odgovorimo. Vjerujte, ovaj zahtjev kada smo mi postavili, nismo mi to nerealno donijeli. Cijenili smo divljanje cijena osnovnih životnih namirnica koje rudari kupuju, tako da rudari to željno iščekuju i nije to nikakav pomak u odnosu na stanje koje imamo u državi. Moj lični stav je da bi se trebalo naći rješenje i da nije niko spreman da po ovakvom vremenu dovede opet u poziciju da zaustavljamo proizvodnju, ali do njih je, nije do nas. Vidjet ćemo šta će se u ponedjeljak desiti”, govori nam predsjednik Sindikata tuzlanskog rudnika Kreka.

Pojašnjava kako su ministru Džindiću dali dvije mogućnosti.

“Mi smo spremni da potpišemo novi kolektivni ugovor, pa čak i da idemo član po član, ali zbog vremena koje nam ne ide na ruku, jer od 1. maja nemamo kolektivni ugovor, tražimo da potpišemo postojeći uz promijenjenu satnicu, a da se u jednom vremenskom periodu, možda dva ili tri mjeseca, usaglasimo oko drugih pitanja”, navodi on.

Jednostavnija metodologija obračuna plate

Kada je riječ o drugim pitanjima, Tokić tu prvenstveno misli na uvođenje platnih razreda koji, kako kaže, 20-ak godina nisu uvedeni.

“To znači da rudar-kopač u Banovićima i rudar u bilo kojem rudniku u sastavu Koncerna ima istu platu, odnosno iste uslove rada. To bi bio vrlo dobar pozitivan pomak. Tu se radi o koeficijentima složenosti poslova, odnosno platnih razreda. Ako kopač u rudniku Mramor, koji je u sastavu Rudnika Kreka, ima 1.91 koeficijent, a u Rudniku Banovići je to, recimo, 1.60, a drugačija mu satnica. Sve u svemu, nisu to razlike u platama velike, ali je razlika u metodologiji načina obračuna plata. Tu se stvaraju problemi i rudarima i upravama rudnika. Dakle, mi bi da se postavi jednostavna metodologija – satnica x koeficijent x broj sati plus otežani uslovu rada, i da to bude u svim rudnicima, kako u sastavu Koncerna, tako i u Rudniku Banovići. I Elektroprivreda je blizu toga da se nađemo u tom dijelu, ali, to iziskuje nove ugovore o radu, nove pravilnike o radu i mi smo svjesni da tu treba vremena. Zbog toga smo spremni da se produži doskorašnji kolektivni ugovor, ali da se promijeni neto satnica”, naglašava Tokić.

Na kraju konstatuje kako im ministar Džindić jučer ništa konkretno nije mogao reći dok zahtjeve ne prezentuje Vladi FBiH, te da će se u ponedjeljak puno više znati.