Rudnik Banovići: Nismo prodali sav ugalj Srbiji, svim kupcima jednak tretman

Nakon što su pojedini mediji u Bosni i Hercegovini objavili kako sedmicama domaći kupci ne mogu kupiti ugalj u Rudniku mrkog uglja Banovići, u prvom redu zbog prodaje svih količina Srbiji, kontaktirali smo ovu kompaniju koja je kategorički negirala sve navode.

Mjesecima traje zabrinutost građana Bosne i Hercegovine kako će osigurati grijanje naredne sezone. Najavljeno je povećanje cijena ruskog plina, dok su alternative upitne zbog ogromne potražnje izvan granica i proizvođači se nerijetko odlučuju za vanjska umjesto domaćeg tržišta.

Primjera radi, cijene peleta i ogrjevnog drveta su bile skoro udvostručene do nedavno kada je donesena zabrana izvoza ovih energenata. No, malo je to utjecalo na cijene, pa se za tonu peleta treba izdvojiti približno 300 eura, umjesto nešto više od 330 eura koliko je koštala tona prije ograničenja izvoza.

Više nivoa vlasti najavljuje mjere pomoći ugroženim kategorijama kroz subvencioniranje cijena električne energije ili plina, dok građani traže i pomoć pri kupovini, za one koji se brinu za okoliš ne tako popularnih energenata, uglja i drveta za ogrijev.

Podjednak tretman
Kompanija RMU Banovići je, na upit portala Al Jazeere Balkans, poslala odgovor koji je potpisao direktor Elvir Salihović u kojem se navodi kako je riječ o “neprovjerenim, a samim tim i netačnim informacijama koje direktno narušavaju ugled kompanije”.

“U objavljenom tekstu se navodi kako u RMU ‘Banovići’ već 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može stati u red za utovar, da Srbija ima narudžbu od dva miliona tona uglja, te da njihovi kamioni dovoze japiju za Rudnik, a odvoze ugalj. Takođe navode da ni radnici koji su ugalj uzeli umjesto regresa ne mogu da ga dobiju. Oštro demantujemo pomenute navode i tvrdimo da nijedna od navedenih stavki vezana za rudnik Banovići nije istinita”, ističu u odgovoru na naš upit.

Objašnjavaju kako su, zbog povećane potražnje za ugljem izazvane krizom sa energentima u cijelom svijetu, stvorene veće gužve i čekanja pri utovaru uglja, “ali svi kupci […] imaju podjednak tretman” i dodaju da se “dogovorene količine uglja izvoze po planu”.

“Da se informacije koje je navodno dao vozač kamiona ne odnose na naš Rudnik, na samom početku potvrđuju iznesene tvrdnje; da se kamionima iz Srbije dovozi japija za Rudnik i da tona uglja trenutno košta 128 konvertibilnih maraka (približno 65,30 eura). Naime, rudnik ‘Banovići’ potrebnu građu nabavlja isključivo od firmi sa područja Tuzlanskog kantona, a trenutno tona banovićkog uglja košta 180 konvertibilnih maraka (91,9 eura)”.

Izvoze ugalj koji ne odgovara bh. termoelektranama
Što se tiče dijela o prodaji uglja Srbiji, iz RMU Banovići navode kako sa Elektroprivredom Srbije imaju sklopljen ugovor za isporuku 100.000 tona uglja, “od čega ćemo u ovoj godini realizovati oko 50 posto, te ugovore sa drugim kompanijama u Srbiji u količini od 150.000 tona”.

“Napominjemo da je 90 posto riječ o uglju koji zbog niže kalorijske vrijednosti ne odgovara našem tržištu, odnosno našim termoelektranama”, dodaje se, kao i da radnici rudnika “ne uzimaju ugalj umjesto regresa” i da je radnicima “omogućena kupovina uglja koju plaćaju u nekoliko mjesečnih rata”.

Na kraju navode kako ne znaju koji je pravi motiv teksta koji demantiraju.

“Ono što znamo je da u proteklih nekoliko mjeseci ulažemo maksimalne napore da ugljem obezbijedimo naše kupce i strateške partnere i da smo do sada u tome vrlo uspješni. Nijedan strateški partner niti kupac banovićkog uglja nije i neće biti oštećen po pitanju isporuke i poštivanja potpisanih ugovora, što u konačnici znači da ni bh. tržište nije energetski ugroženo, barem kada je u pitanju naš ugalj”, navodi se u odgovoru iz RMU Banovići koji potpisuje direktor Salihović.

“Napominjemo da RMU Banovići na godišnjem nivou proizvede 1.550.000 do 1.600.000 tona uglja. Zaključno sa danom 21. jula 2022. godine, na tržište je plasirano 753.511,37 tona separisanog uglja, od čega 51.000 tona za tržište Srbije”.

IZVOR: AL JAZEERA