Rukometaši Francuske su prvaci Evrope

Rukometaši reprezentacije Francuske novi su prvaci Evrope nakon što su u finalu u Kelnu savladali Dansku rezultatom 33:31 i to nakon produžetaka.

Cijelo prvo poluvrijeme igralo se u izjednačenoj igri. Veći dio prvih 30 minuta Danci su diktirali tempo, najviše zahvaljujući svojim raspoloženim igračima Emilu Nielsenu koji je skupio 11 odbrana za poluvrijeme, te Gidselu, koji je u prvih 30 minuta četiri puta pogađao francuski gol.

S druge strane Francuze su u igri držali Remili i Fabregas, koji su imali po tri gola, te Nahi, koji je bio nepogrešiv sa lijevog krila.

Danci su sredinom prve dionice imali i tri gola razlike sa napadom, ali u ključnim trenucima nisu uspijevali da se odlijepe na veću razliku.

Razočaravajuće je prvo poluvrijeme odigrao najbolji strijelac Trikolora, Dika Mem, koji nije postigao niti jedan pogodak.

Početkom drugog poluvremena Danci su pokušali stvoriti osjetniju razliku i staviti pod pritisak Francuze. U tome su i uspjeli, jer su u 35. minuti napravili razliku od 3 gola (17:14). Nastavio je Nielsen da brani sjajno, a danski rukometaši nekako su rješavali sve probleme u napadu.

Održavali su Danci prednost od dva gola do polovine drugog poluvremena, a kako je vrijeme prolazilo Francuzi su sve više pritiskali. Pet i po minuta do kraja uspijeli su doći do vodstva (25:24), ali nakon toga Danci su zaigrali mnogo bolje i dva minuta pred kra ponovo se vratili u vodstvo (27:26). Francuzi su preko Fabregasa izjednačili 10 sekundi prije kraja, a Dancima je ostalo samo da izvedu deveterac. Hansen je promašio te je utakmica otišlla u produžetke.

U prvom dijelu od 5 minuta i dalje je bilo izjednačeno. Niti jedan tim nije uspijevao da se rezultatski odvoji od drugog, pa je prvi produžetak završen rezultatom 29:29.

U drugom dijelu od pet minuta Francuzi su se bolje snašli i stvorili prednost od 2 gola i na kraju slavili.