Rukometni klub Čelik izbačen iz Premijer lige BiH

Čelik novčanu kaznu mora platiti u roku od četiri dana, dok se, u roku od osam dana, ima pravo žaliti na ovu odluku drugostepenom organu, Takmičarskoj komisiji RSBiH

Rukometni klub Čelik iz Zenice, koji zbog protesta nezadovoljnih igrača u subotu na svom terenu nije odigrao meč 8. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Konjuha iz Živinica, očekivano je izbačen iz tog takmičenja te se u najviši rang bh. rukometa neće moći vratiti naredne tri godine.

Odluku o registraciji pomenute utakmice u korist Konjuha službenim rezultatom 10:0, zatim da se zeničkom klubu oduzima i jedan bod te izriče novčana kaznu u iznosu od 1.000 KM, donio je voditelj takmičenja Zdenko Alpeza.

Čelik novčanu kaznu mora platiti u roku od četiri dana, dok se, u roku od osam dana, ima pravo žaliti na ovu odluku drugostepenom organu, Takmičarskoj komisiji RSBiH.

“Temeljem odredbi čl.90 Propozicija takmičenja RK Čelik se isključuje iz daljnjeg takmičenja BH Telecom Premijer lige; ostvareni rezultati RK Čelik iz dosadašnjeg dijela prvenstva se brišu, a RK Čelik se ne može vratiti u najviši rang takmičenja RS BiH u vremenskom periodu od najmanje tri godine, i to uz uvjet izmirenja svih obaveza prema RS BiH”, piše u obrazloženju ove odluke, koja je obznanjena u službenom biltenu.

Odluka o isključenju uslijedila je zbog činjenice da zenički klub, također zbog protesta svojih igrača, nije odigrao ni domaći meč 6. kola BHT PLBiH protiv dobojske Sloge pa je i pomenuta utakmica registrirana službenim rezultatom za Slogu, a Čeliku je i tada izrečena kazna u iznosu od 1.000 KM te mu je oduzet jedan bod.

Međutim, zenički klub je u prvih osam kola ubilježio šest uvjerljivih poraza te dva poraza službenim rezultatom. Čelik se, nakon pet godina, proteklog ljeta vratio u PLBiH, ali je izostanak očekivane podrške od strane lokalne samouprave, ali i nemogućnost da se osiguraju sponzori za nastup, za rezultat imalo ovakav ishod.

Ovakav se ishod dao naslutiti već pred start sezone, kada je dobojski trener Ljubomir Miki Filipović, koji je predvodio tim s klupe na putu povratka u elitni razred bh. rukometa, odlučio napustiti klub zbog problema u funkcioniranju kluba.