Rukometni reprezentativci Kosova alternativni putevima idu iz Tuzle ka Prištini

Rukometna reprezentacija Kosova poražena je sinoć u Mejdanu od Bosne i Hercegovine 18:25. Bio im je ovo drugi poraz u pet dana od reprezentacije BiH, a do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igraju sa Slovenijom i Crnom Gorom.

Pred rukometašima Kosova je dug put kući nakon večerašnje utakmice u Tuzli. Morat će se vraćati alternativnim putevima, a ne trasom autoputa kroz Srbiju. Tako je bilo i kada su dolazili, pa su u BiH stigli preko graničnog prijelaza u Hrvatskoj, a dio reprezentativaca je koristio aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Večeras će krenuti put Trebinja, a onda kroz Crnu Goru doći do konačnog odredišta. O dugim i teškim putovanjima na pres-konferenciji je govorio selektor Bujar Qerimi.

– Hvala na dočeku, navijanje je bilo jako dobro. Čestitam reprezentaciji BiH na boljoj utakmici. Nedostajala nam je realizacija. Moji igrači nisu mogli dobiti tako lako duel sa golmanom. U odbrani smo bili jako dobri. Na kraju ne može se dobiti utakmica samo sa igrom u odbrani, a u napadu gubiti duele sa golmanom koji je svoj posao odradio na najbolji mogući način. Ostaje nam da radimo, da napredujemo… Preostale utakmice sa Crnom Gorom i Slovenijom ćemo iskoristi za sticanje više iskustva, nama je to potrebno, ali imamo snage i motivacije da idemo dalje. Mislim da smo na dobrom putu – kaže selektor Kosova Bujar Qerimi.

I pivotmen reprezentacije Kosova Kastriot Jupa smatra kako je prvo ime utakmice bio golman reprezentacije BiH Admir Ahmetašević.

– Malo stvari je bilo različitih u igrama reprezentacije BiH i Kosova. Odbranu smo igrali odlično, ali smo u napadu napravili puno grešaka. Mislim da trebamo raditi više na napadu, a bit će teško da igramo protiv Slovenije i Crne Gore. Naš je plan bio da bar pobijedimo BiH na našem terenu, ali ovo je sport – kazao je on.

Reprezentacija Kosova, kao i BiH, do kraja kvalifikacija igra sa reprezentacijama Slovenije i Crne Gore.