SAD, Francuska i Velika Britanija podržale Schmidta, zabrinjava ih Milorad Dodik

SAD su također pozdravile napore BiH u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije. Međutim, također su izrazili zabrinutost zbog dešavanja u Republici Srpskoj

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije ujedinjeno su podržali korištenje bonskih ovlasti visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH nakon njegovog današnjeg predstavljanja izvještaja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Predstavnik SAD-a izrazio je posebnu zabrinutost zbog međuetničkih tenzija i secesionističkih pokušaja predsjednika Milorada Dodika nakon što je tražio nadgledanje međuetničke granice policijskih snaga u Republici Srpskoj što dovodi do stvaranja podjela.

Velika Britanija je podržala izvještaj Schmidta o tome kako bi se mogli riješiti problemi u BiH. Oni su također izrazili podršku u pogledu daljnjeg procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana. Međutim, predstavnici Velike Britanije su također izrazili zabrinutost zbog političkih dešavanja u Republici Srpskoj, posebno zbog poteza predsjednika Dodika, koji je otvoreno zagovarao nezavisnost RS-a i govori o pripajanju Srbiji.

Francuska je pozdravila formiranje Vlade nakon osam godina političke krize. Vlada je formirana nakon izbora u novembru 2022. godine, a njen sastav je predstavljen u februaru 2023. godine. Francuska je također pohvalila napore države u borbi protiv korupcije, što je važno za unapređenje vladavine prava i borbu protiv diskriminacije.

SAD su također pozdravile napore BiH u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije. Međutim, također su izrazili zabrinutost zbog dešavanja u Republici Srpskoj. SAD su pozvale sve političke lidere u BiH da sarađuju kako bi se unaprijedila stabilnost, ekonomski razvoj i demokratske vrijednosti u zemlji.

U cjelini, reakcije predstavnika SAD-a, Francuske i Velike Britanije su pozitivne, a podrška procesu reformi u BiH je ohrabrujuća. Međutim, politička situacija u Republici Srpskoj je i dalje zabrinjavajuća, a predsjednik Dodik predstavlja jedan od glavnih izazova u procesu demokratizacije zemlje.