Sanader za slobodu mora platiti 12,4 miliona kuna, a oduzet će mu i pasoš!

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izaći će na slobodu jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda danas prihvatio da ga uz kauciju od 12,4 milona kuna pusti iz istražnog zatvora. Na ročištu zatvorenom za javnost, na kojemu je bio i Sanader, sudac Krešimir Devčić prihvatio je do sada najvišu kauciju u istoriji hrvatskog pravosuđa i odlučio bivšeg premijera pustiti iz istražnog zatvora ali uz mjere opreza, a to su oduzimanje pasoša i zabrana napuštanja boravišta.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš najavila je žalbu na visinu kaucije, a obrana na mjeru opreza kojom je Sanaderu zabranjeno napuštanje Zagreba.

Rok za podnošenje žalbi je tri dana, a rješavat će ih izvanraspravno vijeće, no neovisno o tome Sanader bi iz zatvora trebao izaći najkasnije do ponedjeljka, 12. decembra u 7 sati, kao što je to u svojoj jučerašnjoj odluci odredio Ustavni sud RH koji je sucu istrage naložio da do tada mora donijeti drugu mjeri ili mjere kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju.

Jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović kazao je da je sudac istrage na današnjem ročištu, suprotno mišljenju USKOK-a, prihvatio stajalište da se “ovdje ne treba raspravljati o ničem drugom osim o zamjeni istražnog zatvora nekom blažom mjerom opreza”.

Za Sanadera su kauciju prikupili njegovi prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine koje će se u gruntovnici uknjižiti u korist države. Predsjednik Sabora Bebić “dao” je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 hiljade eura u gotovini.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a će se tako uskoro naći na slobodi, nakon što je godinu dana proveo iza rešetaka. Uhapšen je 10. decembra prošle godine u Austriji, a 18. jula ove godine izručen je Hrvatskoj i od tada je u zatvoru u Remetincu.

Sutra će mu se na zagrebačkom Županijskom sudu nastaviti suđenje za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 miliona kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Teško je za očekivati da će se cjelokupni postupak oko kaucije završiti do sutra, pa se pretpostavlja da će Sanadera u sudnicu, kao i do sada, iz Remetinca dovesti pravosudni policajci.

(VisokoIN/Fena)