Satnica od 4.4 KM izazvala burnu polemiku na društvenim mrežama: Da li je plata 700 ili 900 ili čak 1100 KM?

Japanci traže još pedeset radnika za svoju fabriku u BiH, naveli su i satnicu, bio je naslov na mnogim portalima ovog jutra. Radnicima se nudi Ugovor o radu na određeno vrijeme, sa mogućnosti produženja na neodređeno, početna satnica od 4,4 KM te topli obrok od 12 KM i regres. Na oglas se mogu prijaviti radnici KV-VKV-SSS bilo kojeg zanimanja a radno iskustvo nije potrebno, između ostalog navedeno je u oglasu.
Međutim, upravo je satnica izazvala brojne polemike i komentare na društvenim mrežama. O toga da je “plata i satnica dobra” do toga da je u pitanju “socijalna naknada”.

Predsjednik Udruženja građana “Radnički pokret ” Dražan Pejaković je u komentarima ispod objave u Facebook grupi Crna – Hronika izračunao šta se nudi u ovoj japanskoj firmi.

Pejaković je izračunao da je plata sa ovom ponuđenom satnicom 704 KM mjesečno. Šaljivi komentari su slijedili ispod.

Računaj slobodno i subote to je normalna radna sedmica 6 dana u BiH. Tako da je plata oko 950 KM…”, uslijedili su komentari ispod.

Prema zakonu o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine, radna sedmica je ograničena na najviše 40 sati. To znači da zaposleni ne bi trebalo da rade više od 8 sati dnevno, ako su zaposleni puno radno vrijeme. Sve preko toga su prekovremeni sati. Prekovremeni sati su sati koje zaposleni radi preko ugovorenog radnog vremena, u skladu sa zakonskim propisima i pravilima poslodavca. U Federaciji Bosne i Hercegovine, prekovremeni sati se obračunavaju i plaćaju prema zakonu o radu.

Prema zakonu o radu u FBiH, prekovremeni sati se plaćaju sa najmanje 50% više od osnovne satnice za redovni rad. To znači da ako je osnovna satnica zaposlenog 2 KM, prekovremeni sati bi trebalo da budu plaćeni sa najmanje 3 KM po satu. Ako zaposleni radi prekovremeno u nedjelju ili praznikom, plaća se povećava na najmanje 100% više od osnovne satnice.

Za naš portal je predsjednik Udruženja “Radnički pokret” pojasnio šta stoji iza njegovih tvrdnji koje je već prije toga iznio u komentarima ali i koliko je zapravo mala satnica radnicima u metalskoj industriji na području čitave BiH te smatra Pejaković, da je plata od 1000 KM socijalna pomoć.

“Što se tiče samog iznosa satnice može se zaključiti sljedeće da radnici koji bi bili plaćeni u metalo industriji bi imali istu satnicu kao osobe koje rade u tekstilnoj industriji. U obje industrije plate su izuzetno male, a što se tiče ove satnice i ove firme mislim da je ponižavajuća cijena rada. Mora se shvatiti da sve i jedna plata ispod 1000KM se smatra socijalnom pomoći uzimajući u obzir inflaciju i sva poskupljenja u našoj zemlji.”, kazao je za naš portal Dražan Pejaković.

(Piše: Erna Hadžić) source.ba