SBB zatražio smjenu zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića

Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine danas je uputio zvaničan zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću za pokretanje postupka smjene zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića.

Zahtjev je upućen, kako pojašnjavaju iz SBB-a, nakon što je Jusić u više izjava za medije kazao da je “odluku o učešću Oružanih snaga BiH” (OSBiH) potpisivao po nalogu ministrice odbrane Marine Pendeš, a da pri tome nije izvršio nikakve konsultacije s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te što nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH.

Iz SBB-a također podsjećaju da je imenovanje Jusića na navedenu poziciju, s ciljem koalicionog sporazuma, predložila ova stranka.

– Međutim, uzimajući u obzir da je Jusić u proteklim danima poduzeo određene poteze vezane za učešće pripadnika OSBiH na manifestacijama povodom obilježavanja praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim bez konsultacije sa svim članovima Predsjedništva BiH, kao i da o tim potezima nije upoznao stranačke organe, ne postoje uslovi za njegovo daljnje obnašanje ove funkcije – saopćeno je iz SBB-a.

Po okončanju tražene procedure, SBB će dostaviti prijedlog novog kandidata za zamjenika ministra odbrane BiH, dodaje se u saopćenju.