SBK Više od pola kantonalnog budžeta za plate: “Povećat ćemo ih 10 posto”

Višak novca usmjeren je na povećanje plata budžetlija. Nije bilo novca za povećanje izdvajanja za poticaje u poljoprivredi, ukidanje zdravstvenih markica, povećanje naknada za majke porodilje i njihovo izjednačavanje na 1.000 KM kao što su to neki drugi kantoni uradili…

Srednjobosanski kanton (SBK) na sjednici u petak u Travniku usvojio je prijedlog budžeta za 2023. godinu, kao i prijedlog zakona o izvršavanju proračuna za ovu godinu u iznosu od 305 miliona i 700 hiljada maraka.

Najveći je to, kaže kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić (HDZ BiH), budžet ikad.

“Budžet za ovu godinu oko 11 posto je veći od budžeta za 2022. godinu i mi kao Vlada ocijenili smo da je ovo najbolji mogući balans između socijalne i razvojne komponente. Imamo oko 5.500 zaposlenih u kantonalnim institucijama i ustanovama, najveći iznos rashoda se odnosi na upravo na troškove zaposlenih, oni iznose 179 miliona KM”, kazala je Plavčić, najavivši povećanje osnovice zaposlenih za 10 posto.

Oko 53 miliona su tekući transferi i rashodi, dodala je, a najznačajnija stavka je u oblasti socijalne zaštite za što je planirano oko 16 miliona KM.

Uz to, 21 milion KM bit će izdvojen za najugroženije kategorije stanovništva.

Dražen Matišić (HDZ BiH), predsjedavaći Skupštine SBK, kazao je kako je riječ o jednom od najboljih budžeta otkako kanton postoji.

“Smatram da je ovo jedan od najboljih budžeta dosad. Uz razvojnu ima i socijalnu notu. Razvojna nota se oslikava kroz više od 20 miliona KM kapitalnih transfera, kroz povećanje sredstava za gospodarstvo i poljoprivredu, obrazovanje, dosta više sredstava je i za poboljšanje zdravstvene usluge. Socijalna nota se oslikava kroz povećanje transfera za socijalno ugrožene, povećanje transfera za braniteljsku populaciju. Također, ponekad zaboravimo da smo prije nekoliko godina imali jednu od najnižih osnovica plata u Federaciji BiH, sad smo dostigli jednu zavidnu razinu”, rekao je Matišić.

Opozicija je glasala protiv ovakvog budžeta.

“Tražili smo povećanje izdvajanja za poticaje u poljoprivredi, ukidanje zdravstvenih markica, povećanje naknada za majke porodilje i njihovo izjednačavanje na 1.000 KM kao što su to neki drugi kantoni uradili. Tražili smo i da se ukine profesionalni angažman zastupnika i plaćanje nepotrebnih naknada. Naši prijedlozi nisu uvaženi i zato smo glasovali protiv”, rekao je Haris Kaniža, predsjednik Kluba Naroda i pravde u Skupštini SBK.

Osim budžeta, Skupština je usvojila i prijedlog odluke o davanju saglasnosti za promjenu naziva Javne ustanove Mješovite srednje škole Bugojno, kao i informaciju o provođenju okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.